IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюно льо Мер: Париж ще измести Лондон като най-важния финансов център в Европа

Според френския финансов министър едно от предимствата на френската столица е силната регулаторна рамка

14:05 | 26.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Париж може да задмине Лондон като най-важния финансов център на Европа до няколко години, заяви френският финансов министър Брюно льо Мер.

В интервю за Ройтерс на Световния икономически форум в Давос Льо Мер посочва силната регулаторна рамка на Франция, благоприятните към бизнеса реформи, прилагани от президента Еманюел Макрон, и предимствата на Париж като място за живеене.

„Ще има нов лидер след Brexit”, каза Льо Мер.

Виждам възможност през следващите години Франция да стане най-важният финансов център в Европа, а Великобритания е в Европа“, допълни той.

Париж е един от няколкото града на континента заедно с Франкфурт, Дъблин и Амстердам със стремеж да привлекат банките от Лондонското Сити, които искат да останат част от единния пазар на ЕС, след като Великобритания напусне съюза през март 2019 г.

Ранните сигнали обаче сочат, че напливът от преместени работни места няма да бъде особено силен през 2018 г. заради перспективите за "по-мек“ Brexit, които спират големите премествания на екипите.

Като цяло и Франкфурт е много по-предпочитан от Париж като ново място за базиране на банките, а френската столица е на второ място.

Въпреки това Париж получи известен тласък през ноември, когато ЕС реши да премести там банковия орган от Лондон след Brexit.

Френското правителство обаче стартира високопрофилна лобистка компания, за да примами банките от Лондон. В понеделник, ден преди срещата в Давос да започне, Макрон проведе среща с топ банкери и бизнесмени във Версай, за да се опита да им „продаде“ Париж.

В интервюто Льо Мер отбелязва, че две големи системни банки вече имат централи в Париж – BNP и Societe Generale, и посочи други силни черти.

„Имаме много силна регулаторна рамка“, каза той. „И предприехме необходимите стъпки, за да бъдем по-привлекателни за други финансови институции от цял свят“.

„Ето защо мисля, че имаме най-добрия шанс утре да се превърнем във финансовия център на Европа. Не най-доминиращия, но най-важния“, добавя Льо Мер.

Френският финансов министър засегна и въпроса с данъчната реформа в САЩ, заявявайки, че би било грешка европейските страни да отговорят като също намалят данъците.

„Това не би бил правилният отговор. Правилният отговор на решението, взето от САЩ, е данъчната конвергенция в рамките на Европейския съюз и сред европейските страни членки, особено сред 19-те страни на еврозоната“, каза Льо Мер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още