IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Да действаме бързо срещу инфлацията

Трябва да се погрижим да направим нещо още тази година, казва гуверньорът Йоахим Нагел

21:34 | 06.05.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg<font color="#4a4a4a" face="AvenirNext-Regular, Helvetica Neue, Helvetica, Arial, sans-serif" size="3"><span style="caret-color: rgb(74, 74, 74);">&nbsp;</span></font></em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg 

Председателят на Бундесбанк Йоахим Нагел настоява Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме бързи мерки за борба с бързо растящата инфлация.

„Прозорецът на възможностите, който се отваря сега за първите мерки на паричната политика, се затваря бавно", заяви Нагел в петък на събитие на Frankfurter Allgemeinen Zeitung във Франкфурт. „Трябва да се погрижим да направим нещо още тази година", каза той.

Инфлацията в еврозоната се ускори до рекордните 7,5% през април, което оказва все по-голям натиск върху ЕЦБ да предприеме действия. Освен това инфлационните очаквания на пазарите също се повишиха рязко.

Заседанието на ЕЦБ през март постави началото на обрат в паричната политика на еврозоната, добави Нагел. „А сега трябва да се предприемат следващите стъпки“. Не бива да се допуска прекалено дълго чакане, каза той. Въпреки това банкерът изрази оптимизъм, че това може да се случи през 2022 г.

Нагел посочи опасността инфлационните очаквания, които се повишиха над целевата стойност на ЕЦБ от 2%, да се затвърдят. Това в крайна сметка би довело до по-висока икономическа цена, отколкото ако се действа сега, обясни президентът на Бундесбанк.

През последните дни много водещи банкери и финансисти от редиците на ЕЦБ се изказаха за възможен обрат в лихвените проценти. В петък членът на Управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало заяви, че лихвените проценти могат да се върнат на положителна територия до края на годината. „Инфлацията е не само по-висока, но и много по-широка", каза французинът.

Вилроа нарече насочването на лихвените проценти към нула „най-очевидната следваща стъпка". Предстоящите срещи на ЕЦБ биха били подходящ момент за това. Те са насрочени за юни и юли, след което ще се проведе още една през септември. Ръководителят на финландската централна банка Оли Рен посочи неотдавна юли за възможна дата за действие и предположи стъпка от четвърт процентен пункт за лихвата по депозитите. Понастоящем този т.нар. наказателен лихвен процент за банките, които съхраняват пари в ЕЦБ, е минус 0,5%.

Лейн остава предпазлив

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн и директорът Фабио Панета бяха доста предпазливи в четвъртък. Освен процеса на нормализиране на паричната политика важна роля играят и фактори като възходите и спадовете в икономиката, каза Лейн. На свой ред Панета заяви: „Би било неразумно да се предприемат действия по отношение на лихвените проценти, преди да са известни икономическите данни за второто тримесечие“.

Нагел заяви, че данните за икономиката ще бъдат разгледани от ЕЦБ през юни. „Ако цифрите останат такива, каквито са сега, те са красноречиви“. На първо място, покупките на облигации ще бъдат преустановени. След това ще видим кога и в каква последователност ще бъдат предприети следващите стъпки, поясни той.

Председателят на Бундесбанк не даде прогноза кога може да се очаква първа стъпка за повишаване на лихвения процент и колко висока ще бъде тя. За последен път ЕЦБ повиши основните лихвени проценти през 2011 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
"Да действаме бързо", според този Нагел означава "по някое време тази година". Ха-ха. А щом цената на горивата и енергията се утроява, инфлацията ще е тежка и мощна - няма мърдане. Магическото хапче "увеличаване на лихвения процент" няма да оправи икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Който последен повиши лихвите , респ . започне преструктуриране на икономиката - той ще го отнесе , защото ще го направи в условия на ниска ликвидност , породена от затягания в остонолите части на света . Европа се смята за икупителна жертва в предстоящата криза .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Инфлацията не е случайно явление, но се дължи на все по-жалката и затъваща в криза икономика на ЕС. Русия реално още не е отговорила на наглите им санкции, а тези вече напълниха гaщите. За година еврото е загубило 16% стойност спрямо доларчето и почти 20 спрямо рубличката. И - понеже левът е вързан за - отнасяме си го и ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още