IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отново е на първо място в ЕС по прекомерна смъртност през септември

Смъртността у нас през деветия месец на годината е с 50,2% по-висока от обичайната

15:55 | 16.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

След известно затишие през летните месеци през септември България отново излиза на първо място в Европейския съюз (ЕС) по прекомерна смъртност, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Агенцията събира данни за смъртността на седмична база от началото на пандемията, за да оцени свръхсмъртността вследствие на разпространението на вируса.

Смъртността в България през деветия месец на годината е с 50,2% по-висока от обичайната, за която се смята средната стойност спрямо съответния месец в периода 2016-2019 г., показват данните. За сравнение, през август тя беше със 17,8% над обичайната, през юли – 6,7%, а през юни – 8%.

mort mort

(За интерактивна визуализация натиснете тук)

Най-висока през тази година беше прекомерната смъртност в България през април – 76,7%. Пикът беше отчетен през ноември 2020 г. – свръхсмъртност от 94,4%.

След нас за септември с по-висока смъртност от обичайната е Литва с 31,5%, следвана от Гърция с 31% и Румъния с 30,3%.

Същевременно в Белгия е отчетена най-ниска прекомерна смъртност през септември – 2,3%. В Швеция тя е 3,2%, а в Унгария – 3,7%.

През септември няма държава от ЕС, в която да е отчетен спад на смъртността спрямо средните нива за 2016-2019 г., вижда се от данните.

Средната за ЕС прекомерна смъртност също се увеличава през септември, но е в пъти по-ниска от тази в България – 12,1%. През август тя беше 8,2%, през юли – 5,7%, а през юни – 6,5%.

Пикът в ЕС на прекомерната смъртност през тази година беше през април (+20,6%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
казвал ли съм ти " да ти е бб а *** мма та пр о ста " ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
хаха ... на кой лекар му дреме за антиваксърските павета бре ... лежите там и берете душа , който мине мине , който не влиза в статистиката ... нали ги гледах в болницата , махат си абокадите , акъл дават , такива ги оставят да си заминат , никой не му пука за тех ... антиваксъри , с лопата да ги ринеш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Един Българин
преди 2 години
Ауууу в държавата против ограниченията Швеция толкова малка смъртност ... Ако у нас се плащаше на лекарите вместо да се краде от лекарства и консумативи и създаваше добра организация за лечение, а не да се затваря всичко защото било имало грип можеше и у нас да е по-ниска, но много хора и цели държави нямат изгода от това да ниска смъртността при толкова малко набодени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още