Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Caixabank и Bankia създават най-големия кредитор в Испания

Сделката е поредният знак, че дългоочакваната консолидация във финансовия сектор в Европа започва да се случва

Caixabank и Bankia създават най-големия кредитор в Испания

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Испанските банки CaixaBank SA и Bankia SA одобриха сливането си, което ще създаде най-големия кредитор в страната на фона на ускоряване на сливанията сред европейските финансови институции.

Инвеститорите в Bankia ще получат по 0,6845 акции на CaixaBank за всяка акция на Bankia, която притежават, обявиха от двете банки в петък, предаде Bloomberg. Това представлява премия от 20% спрямо цената на акциите на Bankia на 3 септември, ден преди да бъде обявена възможността за подобна сделка, и я оценява на около 3,8 млрд. евро.

Най-голямата банкова сделка в Испания от две десетилетия е поредният знак, че дългоочакваната консолидация във финансовия сектор в Европа започва да се случва. Италианската Intesa Sanpaolo SA придобива местния си конкурент Unione di Banche Italiane SpA, а испанската Banco de Sabadell SA проучва стратегически възможности, сред които продажбата си, сливане или покупка на по-малък конкурент.

Още по темата

Председателят на Bankia Хосе Игнасио Гоириголсари ще бъде изпълнителен председател на обединената банка, а главният изпълнителен директор на CaixaBank Гонсало Гортасар ще остане в тази си роля, оглавявайки 15-членен борд. Очаква се сделката да бъде одобрена от акционерите на двете банки през ноември, а сливането да бъде финализирано през първото тримесечие на 2021 г.

Основният акционер в новата банка ще бъде Caixa Foundation чрез своята холдингова компания Criteria Caixa SA с дял от 30%. Правителството, което е мажоритарният акционер в Bankia, ще има дял от около 16% в новото дружество.

Испанското правителство придоби своя мажоритарен дял в Bankia през 2012 г. чрез спасителна програма, която имаше за цел да предотврати крах на финансовата система на страната. Стратегическият ход днес, който укрепва банковия сектор и същевременно намалява държавния дял в Bankia, е рядко успешно постижение за правителството на премиера Педро Санчес.

Сливането създава кредитор с обща пазарна капитализация от около 16,8 млрд. евро въз основа на цените на акциите на банките в четвъртък. Компанията ще се превърне в най-голямата банка в Испания по кредити, активи и депозити. Banco Santander SA и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA остават най-голямата по пазарна капитализация, като те имат и значителна дейност извън Испания.

CaixaBank обяви, че очаква сделката да генерира годишна синергия на разходите в размер на около 770 млн. евро и годишни приходи от около 290 млн. евро. Печалбата на акция се погнозира да нарасне с 28% в сравнение с пазарните оценки за 2022 г. Новата банка ще има базов собствен капитал от първи ред  от 11,6%.

Обединената компания ще анализира сферите на припокриване в бизнеса си, но не са взети решения относно служителите, посочват още от CaixaBank.

Базираната в Барселона CaixaBank има пазарна капитализация от 12,4 млрд. евро и има 3846 клона и над 35 хил. служители в страната. Тя има голямо застрахователно подразделение и развива дейност също в сферата на управлението на активи. Bankia е специализирана в ипотечното кредитиране и има 2267 клона и близо 16 хил. служители. Пазарната й капитализация е около 4,4 млрд. евро.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС даде 23 млрд. евро за намаляване на емисиите СО2 в трети страни през 2019 г.