IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешкият премиер търпи остри критики за действията си срещу коронавируса

Чехите започват да губят доверие във властите на фона на влошаващата се ситуация с коронавируса в страната

12:01 | 21.02.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Андрей Бабиш. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Андрей Бабиш. Снимка: Архив Ройтерс

Разпространението на коронавируса в Чехия се задълбочава и премиерът на страната Андрей Бабиш търпи все по-големи критики, пише европейското издание Politico. Миналата пролет Прага беше похвалена как се справя с пандемията, но днес е с най-бързо растящия брой нови случаи в ЕС.

Това накара чехите да започнат да губят доверие в правителството. Така политическото бъдеще на Андрей Бабиш изглежда под въпрос, посочва изданието. Критиките към него са разнопосочни - за някои неговата реакция е прекалена, а за други - действията му са непоследователни и не е ясно кога ще бъдат премахнати мерките за ограничения.

Действията са хаотични, коментират опозиционните политици в Чехия. Стратегията трябва да се основава на научен анализ и данни, коментира Иван Барош, лидер на опозиционната партия Чешките пирати. Според него основните грешки на Бабиш са, че не се основава на експертите при действията си срещу пандемията.

В последните седмици пандемията в Чехия се изостря - за две седмици разпространието вече надхвърля 1000 души на 100 хил., което е най-високото ниво за ЕС. Смъртността от вируса е 174 на 1 млн. души.

Бабиш планира разпускане на мерките на фона на критиките за прекалената им строгост. Засега обаче ситуацията е влошена - във вторник (16 февруари)новите случаи бяха рекордни за последния месец - почти 12,5 хил. До края на седмицата този брой не падна съществено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
емиии на Чехите им писна на куретинатa от пЛандемията всъщност инфекция със смъртност 0.03% е и АнгелоФ каза че мега заразата е скочила до умопомрачаващите 0.2% ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
проблемът с високата смъртност у нас основно са *** с които се храни българинът ... всичко останало е пропаганда за *** .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
vzhekoff
преди 3 години
Чехия е първата и май единствената държава, която стабилно мина 10% от населението с положителен тест. В същото време демонстрират доста ниска смъртност - под 2% от случаите. Това е 2 пъти по-малко отколкото в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Бабиш явно не е много симпатичен на глобалния елит ... щом го критикуват чехите ... : ))) я у нас някой критикува ли боката ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още