IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Commerzbank запазва целта за приходи въпреки по-лошите от очакваното резултати

Приходите намаляват с 18% спрямо година по-рано, а печалбата се обръща на загуба от 527 млн. евро за второто тримесечие

12:35 | 04.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Серия от еднократни ефекти нанесоха силен удар по финансовите резултати на Commerzbank през второто тримесечие, подчертавайки предизвикателствата пред главния изпълнителен директор Манфрек Кноф в търсенето на пътища за растеж.

Приходите намаляват с 18% спрямо година по-рано, а печалбата се обръща на загуба от 527 млн. евро – и двата показателя са под прогнозите, съобщава Bloomberg. Банката обаче запазва прогнозата си за леко увеличение на приходите през тази година и заяви, че ключов измерител на капиталовата сила се очаква да е над прогнозите.

През февруари Кноф започна дълбоко преструктуриране на бизнеса с план за намаляване на 10 хил. работни места и свиване на разходите с една пета. Изпълнителният директор имаше някои успехи – успя да договори с обединенията на служителите съкращенията, както и да сключи договор с финансовата група Oddo BHF за помощ в търговията с ценни книжа. Въпреки това не липсваха и трудности, включително непредвидени разходи и проблеми с ръководството на банката.

Тези фактори повлияха и на представянето през тримесечието. Commerzbank трябваше да задели провизии от 66 млн. евро заради съдебно решение, отменящо някои увеличения на такси. Отделно, други 55 млн. евро трябваше да се отделят заради портфолио в швейцарски франкове в дъщерната банка mBank. Провален ИТ проект, започнат при предшественика на Кноф, също повлия на резултатите.

Кредиторът трябваше да задели допълнително средства и заради възможни искове във връзка с противоречива данъчна практика, която банките предлагаха на инвеститорите в миналото. След някои законодателни промени вероятният финансов ефект може да е в горния двуцифрен диапазон в милиони евро, въпреки че според банката е малко вероятно парите да е необходимо да се платят.

Положителен ефект за представянето обаче има от инвестициите на фонда за рисков капитал на банката, които носят печалба от 101 млн. евро.

Някои проблеми в ръководството на Commerzbank създадоха проблеми на главния изпълнителен директор.

Председателят на Надзорния съвет Ханс-Йорг Ветер изненадващо напусна през март по здравословни причини само месеци след идването на Кноф. Той обаче бе последван и от други членове на Съвета. Проблеми имаше и при Управителния съвет, след като се освободи мястото на ръководителя на звеното за търговия на дребно. Критики събра и главният оперативен директор Йорг Хесенмюлер заради ролята си в провала на ИТ проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още