IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cosco ще вложи допълнително 500 млн. евро в пристанището в Пирея

Инвестицията на пристанищния оператор е само „главата на дракона“, уверяват китайските власти

15:16 | 06.07.16 г.
<p>
	Алексис Ципрас се срещна с китайския президент Си Дзинпин. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас се срещна с китайския президент Си Дзинпин. Снимка: Ройтерс

Китайската компания Cosco планира да инвестира допълнително над 500 млн. евро в пристанището в Пирея. Това съобщиха от компанията по време на визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Китай, пише Ana Mpa.

От китайската компания уточниха, че имат контакти с международни криузни компании, които искат да превърнат пристанището в своя база. Плановете за превръщането на пристанището в круизен център ще костват 200 млн. евро.

Друг приоритет за китайския инвеститор е подобряване на инфраструктурата на първия контейнеров терминал.

По време на посещението си в Поднебесната империя гръцкият премиер ясно заяви желанието на страната му да се превърне в „портал“ на Китай за Европа. Наред с представителите на властта, той се срещна и с ръководители на компании от различни сектори, сред които и на корпорацията Wanda, активна в областта на недвижимите имоти и културата. Компанията прояви интерес за строеж на киностудиа, както и за изграждане на туристическа инфраструктура в Гърция.

Ципрас покани още и китайски технологични компании, сред които Huawei и електронният търговец Alibaba да инвестират в страната. Той коментира възможността китайски кораби да бъдат ремонтирани в гръцките корабостроителници и допълни, че Атина обмисля да стане член на Азиатската инвестиционна банка.

Китайските власти бяха категорични, че инвестицията на Cosco е само „главата на дракона“, визирайки китайска поговорка, че тялото следва главата на дракона.

Медиите в южната ни съседка оценяват визитата на Алексис Ципрас в Китай като много успешна. Тя обаче за малко да започне с фалстарт, като причината за това беше именно договорът с пристанищния оператор Cosco.

В Китай гръцкият премиер коментира споразумението за отдаване на пристанището на концесия до 2052 година като „определящо стратегическите отношения между двете страни“. Броени дни преди посещението на гръцката делегация в Пекин обаче от компанията се оплакаха, че договорът е едностранно преправен от страна на приватизационния фонд HRADF.

За да не бъде помрачена визитата, правителството спешно поправи документа, а парламентът с голямо мнозинство го ратифицира за втори път. Това веднага предизвика коментари от страна на опозицията за хаотичната политика на правителството на СИРИЗА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още