IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина на пожар коригира сделката за пристанището в Пирея

Преправеният договор беше повторно ратифициран от гръцкия парламент с голямо мнозинство

09:08 | 01.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Атина на пожар коригира сделката за пристанището в Пирея

Гръцкото правителство направи спешна промяна в сделката за концесията на пристанището в Пирея, съобщава гръцкото издание "Катимерини". Това стана късно снощи, броени часове преди началото на визитата на премиера Алексис Ципрас в Китай.

В началото на седмицата китайският инвеститор Cosco се оплака от "изненадваща и едностранна промяна в договора", направена от гръцкия приватизационен фонд HRADF.

Гръцкото издание посочва, че правителството по спешност се е отказало от промените, за да не бъде помрачена държавната визита в Пекин. Там Ципрас ще потърси така нужните за страната инвестиции.

Програмата му е доста натоварена със срещи, сред които с крупни инвеститори от ранга на Wanda Group, електронния търговец Alibaba, ZTE и Huawei, както и с инвестиционната компания Fosun, посочват медиите в южната ни съседка.

Планирани са още срещи с ръководството на Cosco, посочва "То Вима".

Преправеният договор беше одобрени и от гръцкия парламент, при това с голямо мнозинство от 223 гласа. Срещу китайската инвестиция гласуваха 25 души от комунистическата партия в страната ККЕ и националистическата "Златна зора".

Договорът беше подкрепен и от "Неа демократиа", макар основната опозиционна партия да критикува "хаотичната политика" на правителството. Лидерът на партията Кириакос Мицотакис беше категоричен, че за първи път на гръцките депутати се налага на два пъти да ратифицират една сделка. 

Управляващата коалиция на Ципрас и Каменос имат 153-ма депутати в 300-местния гръцки парламент.

Подписаният договор за концесията на порта в Пирея предвижда китайската Cosco да плати 386,5 млн. евро за дял от 67% от пристанището. Първоначално обаче инвеститорът ще има право да придобие 51% за 280,5 млн. евро, а едва след 5 години - и останалата част от порта.

Концесията ще бъде до 2052 година, съобщиха от HRADF в началото на 2016 година. Приходите от концесионни такси в гръцката хазна ще бъдат на обща стойност 410 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още