IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CureVac и GSK ще разработват ваксина за новите варианти на вируса

Сътрудничеството се основава на съществуващата ваксина срещу Covid-19 на CureVac, която в момента е в решаващата фаза на развитие

12:24 | 03.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Офис на CureVac. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/RONALD WITTEK</em></p>

Офис на CureVac. Снимка:  EPA/RONALD WITTEK

Биотехнологичната германска компания CureVac възнамерява да разработва следващото поколение ваксини срещу Covid-19 съвместно с британската фармацевтична компания Glaxo-Smithkline (GSK). Тези ваксини трябва да бъдат насочени срещу новите варианти на вируси, обявиха двете компании в сряда. Ваксината може да бъде достъпна през следващата година, ако бъде успешно разработена и одобрена от властите.

Сътрудничеството се основава на съществуващата ваксина срещу Covid-19 на Curevac, която в момента е в решаващата фаза на развитие и се основава на така наречената messenger RNA (mRNA, информационна РНК). GSK планира да подкрепи CureVac в производството на до 100 милиона дози от този кандидат за ваксина през 2021 година.

„Това ново сътрудничество се основава на съществуващите ни връзки с CureVac“, казва ръководителят на GSK Ема Уолмсли, цитирана в прессъобщение. „Това означава, че ние ще комбинираме научната си експертиза в разработването на mRNA и на традиционни ваксини, за да ускорим разработването на нови ваксини срещу Covid-19“.

Преди дни стана ясно, че германският фармацевтичен концерн Bayer AG ще произведе експерименталната ваксина срещу коронавирус на CureVac, като по този начин засегнатите от пандемията страни ще разполагат с допълнителен избор по отношение на медикаментите в борбата за овладяване на заразата. Този ход разширява настоящия договор между Bayer и CureVac отвъд споразумението за помощ при получаването на регулаторно одобрение и глобалното разпространение на ваксината. Производството на експерименталната ваксина обаче ще започне едва в края на годината.

Новината бе предшествана от решението на фармацевтичните европейски гиганти Sanofi и Novartis AG да предоставят своите производствени мощности, за да подкрепят производството на ваксината, разработена от американския концерн Pfizer Inc. и германската биотехнологична компания BioNTech SE.

Към момента светът възприема ваксините като единственият начин за ограничаване на пандемията от коронавирус, която вече успя да отнеме живота на повече от 2,2 млн. души по света.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още