IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън към британците: Живейте безстрашно, но с разум

Великобритания може да се справи и без сделка с ЕС, убеден е британският премиер

17:28 | 04.10.20 г. 1
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: EPA/БГНЕС

Борис Джонсън призова британците да живеят „безстрашно, но с разум“ и предупреди, че Великобритания е изправена пред много тежка зима заради коронавируса, предава Financial Times.

На ежегодната конференция на Консервативната партия, която се провежда онлайн, британският премиер заяви, че възприема балансиран подход към пандемията, като в същото време запазва колкото е възможно по-голяма част от икономиката отворена. Той обаче предупреди, че коронавирусът ще наруши обичайния живот за останалата част от годината.

„Знам, че хората са ми бесни и че са бесни на правителството, но… до Коледа ще има сътресения. Може дори да има сътресения и после, но това е единственият начин на действие“, каза Джонсън пред ВВС.

Британският премиер, който прекара няколко дни в интензивно отделение през април, след като се зарази с COVID-19, заяви, че политическата му философия не включва допълнителни ограничения, но приоритетът му са грижите за здравето.

„Аз съм свободолюбив консерватор. Не искам да налагам подобни мерки…, това е последното нещо, което искам да направя. Но също така трябва да спасявам животи. Това е нашият приоритет“, изтъкна британският премиер.

„Това е приоритетът на британския народ и мисля, че той ще иска правителството да продължи да работи, да продължи да се бори с вируса, а ние правим точно това“, допълни той.

В момент, когато 17 млн. души са подложени на ограничения на социалните си контакти, Джонсън заяви, че осъзнава умората в части от страната заради ограниченията.

Правителството на Джонсън приписа резкия ръст на заразените в събота на технически проблем, който сега бил разрешен, но предупреди, че броят на заразените през идните няколко дни вероятно ще е по-висок от обичайното, защото цифрите ще „включват някои допълнителни случаи от периода между 24 септември и 1 октомври“.

В петък данни на правителството показаха, че R коефициентът във Великобритания е между 1,3 и 1,6%, което е ръст спрямо между 1,2% и 1,5% предходната седмица. Това означава, че всеки десетима души, заразени с коронавирус, е вероятно да заразят други около 13 до 16 души.

Джонсън призна, че силно критикуваната британска система за тестване и проследяване на контакти „не е съвършена“, но отхвърли твърдението, че правителството дало свръхобещания, а е изпълнило по-малко в отговор на пандемията.

Призивът на Джонсън към британците да използват разума си следва притесненията на депутати от Консервативната партия, министри и активисти, че той не е достатъчно съсредоточен върху нуждите на икономиката.

Влиятелният уеб сайт ConservativeHome съобщи в неделя, че рейтингът на Джонсън сред придържениците на партията му се е сринал. Според новото му допитване рейтингът на премиера е потънал с десет пункта спрямо преобладаващо положителните мнения за финансовия министър Риши Сунак.

Джонсън коментира и преговорите с Европейския съюз, като заяви, че не желае преходният период за Brexit да завърши без ново търговско споразумение, но смята, че Великобритания може да живее с такъв изход, пише Ройтерс.

С бързото наближаване на края на преходния период на 31 декември Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се съгласиха в телефонен разговор в събота да ускорят преговорите по споразумение след Brexit.

„Мисля, че трябва да го постигнем“, каза Джонсън.

„Уви, има някои трудни въпроси, които трябва да бъдат разрешени, и несъмнено ЕС трябва да разбере, че сме напълно сериозно относно необходимостта от контрол на собствените ни закони и регулации. Освен това те трябва да разберат, че връщането на британските риболовни кораби… е много важно“, допълни британският премиер.

В отговор на въпрос дали е притеснен от потенциалните последици от липса на сделка насред пандемията от COVID-19 Джонсън заяви: „Не искам австралийски изход, но можем спокойно да живеем с него“.

„Мисля, че на хората в тази страна им писна… да им казват, че нещо е невъзможно или непоносимо. Мисля, че можем да просперираме мощно при тези обстоятелства“, изтъкна Джонсън.

ЕС твърди, че сделка трябва да бъде подписана до края на октомври или първите дни на ноември най-късно, за да има достатъчно време за ратифициране от блока до края на годината.

Нови търговски преговори ще се проведат в Лондон идната седмица и в Брюксел на следващата седмица преди лидерите на 27-те страни членки да проведат среща, за да оценят напредъка на 15 и 16 октомври. Лондон съобщи още, че иска яснота до 15 октомври дали сделка е възможна или не.

Търговия на стойност трилиони евро на година може да бъде застрашена, ако не бъде постигнато споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Поредната политическа пионка служеща на целите на режима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още