IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън обяви сделката с вратовръзка на риби

До последно именно темата за правата за риболов в британските териториални води бе въпрос на напрегнати преговори между Лондон и Брюксел

21:43 | 24.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Джонсън обяви сделката с вратовръзка на риби

Излизайки пред журналистите, за да обяви споразумението с ЕС за бъдещите търговски споразумения, британският премиер Борис Джонсън не пропусна възможността с помощта на модата да намекне за един от последните спорни въпроси. Стотици малки рибки красяха тъмната му вратовръзка, която той бе сложил по време на брифинга си на „Даунинг Стрийт“.

До последно именно темата за правата за риболов в британските териториални води бе въпрос на напрегнати преговори между Лондон и Брюксел. От сряда темата бе единственото, което според европейски дипломати е пречка пред пробива, предава DPA.

Договореното търговско споразумение сега предвижда преходен период от 5 години и половина за съкращаване на квотите за улов за европейските рибари. Както казаха представители на ЕС, през този период с Великобритания е договорено намаляване на улова с 25%. От юни 2026 г. квотите за улов трябва да бъдат договаряни с Великобритания всяка година.

Подробности за въпросните видове риби все още не са решени. В преходния период до средата на 2026 г. рибарите от ЕС все още ще имат достъп до риболовната зона между шест и дванадесет мили от британското крайбрежие.

По време на вечеря между председателя на ЕК Урсула фон Дер Лайен и Джонсън брюкселските готвачи наскоро бяха намекнали също за въпроса за риболова: Предястието беше миди – за чийто улов в в Ламанша тече ожесточен спор между Франция и Великобритания.

Рибарите от ЕС улавят във водите на Обединеното кралство морски дарове на стойност около 650 млн. евро годишно. Въпреки ниската си икономическа тежест, секторът е от голямо политическо и социално значение за държави членки като Франция, Нидерландия, Дания и Ирландия. От друга страна, за много британци контролът върху собствените им води се превърна в символ на суверенитета, възвърнат чрез Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още