IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни ще стане ясна съдбата на гръцката DESFA

Два международни консорциума се борят за дял от 66% от газопреносното дружество

09:31 | 16.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През следващата седмица гръцките власти ще отворят офертите за покупката на 66% от газопреносното дружество DESFA, съобщава министърът на енергетиката в южната ни съседка Йоргос Статакис, цитиран от AnaMpa.

В процедурата за приватизацията на дружеството участват две компании - консорциум между Snam, Enagás Internacional и Fluxys, както и обединението между Regasificadora del Noroeste, Reganosa Asset Investments, Transgsaz и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), става ясно от съобщение на сайта на гръцката приватизационна агенция (HRADF).

За продажба са обявени 31% от дела на HRADF в DESFA и 35% от дела на Hellenic Petroleum (HELPE) в компанията.

Статакис обясни, че ако има разлика от повече от 15% в ценовите оферти, компанията ще бъде продадена на консорциума, дал по-високата цена. Ако разликата е по-малка, ще се водят преговори между кандидатите.

Това е поредният опит за раздържавяването на газопреносното дружество. Преди години към него интерес имаше азербайджанската Socar, както и руската "Газпром". По различни причини обаче и двете компании се отказаха от сделката.

По неофициална информация Socar предлагаше около 400 млн. евро за 66% от DESFA през 2013 година. Тогава обаче Европейската комисия не позволи продажбата на мажоритарен дял, а азербайджанската компания не се съгласи на условията да подели дружеството с друг.

Приватизацията на DESFA е по искане на кредиторите на Гърция и цели да намали държавния дял на Гърция в енергийния сектор като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още