IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният фонд на Норвегия ще инвестира и в частен капитал

От ръководството му смятат, че това ще увеличи възвращаемостта и ще разпредели по-равномерно риска

16:56 | 10.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Държавният фонд на Норвегия, който достигна размер от 1 трлн. долара, възнамерява да инвестира и в частен капитал, което според неговото ръководство ще увеличи възвращаемостта и ще разпредели риска върху по-голям диапазон от компании.

В отговор на запитване на норвежкото министерство на финансите от фонда заявиха, че като се има предвид размерът и дългосрочната му перспектива, би било „подходящо“ да се инвестира в дружества, които не са листнати на борсата, съобщава Bloomberg.

В писмото до ведомството се посочва още, че по-голямата възможност за инвестиции ще позволи на фонда да инвестира в различни компании от тези, които са достъпни чрез публично предлагане. „Основавайки се на исторически данни, инвестирането в частен капитал може да се очаква да генерира малко по-голяма възвращаемост“, отколкото инвестициите в публични активи, посочват още от фонда.

След като през миналата година отби натиска да позволи инвестиции в инфраструктурни проекти, правителството започна да обмисля възможността да даде съгласието си суверенният фонд – който е най-големият по рода си в света, да инвестира в частни компании.

Обикновено властите в Осло обявяват промени в стратегиите си в Бяла книга, която се публикува всяка година през пролетта, след което следват обсъждания в парламента.

Освен генерирането на по-висока възвращаемост и разпределянето на риска от фонда посочиха, че инвестирането в частни дружества придобива все по-голяма важност, тъй като броят на листнатите компании намалява и все по-малко от тях се предлагат публично.

„В САЩ броят на листнатите компании на местните пазари е намалял с почти 50%, откакто фондът инвестира в собствен капитал“, се казва в позицията. Там се посочва още, че подобна тенденция се забелязва и във Великобритания, като навсякъде по света броят листнати компании се увеличава до 2011 г., след което се наблюдава лек спад.

От фонда посочват също, че опитът в инвестирането в недвижимо имущество им е дал необходимото ноу-хау за частните капитали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още