IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ вижда шанс за преразглеждане на политиката си в началото на 2018 г.

Очакванията, че инфлацията ще се приближи до целта на регулатора, растат, но липсва трайна тенденция

16:04 | 11.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) вижда възможност за преразглеждане на политическите си насоки в началото на 2018 г., докато икономиката се подобрява. Същевременно обаче се уточнява, че ако се наложи, промените ще се правят бавно. Това става ясно от протокола от последното заседание на Европейската централна банка, публикуван в четвъртък. От документа става ясно, че скоро пазарите могат да започнат да се подготвят за края на паричните стимули. 

По време на последното си заседание в средата на декември регулаторът потвърди решението си за удължаване на количествените улеснения за пазарите поне до септември тази година с намален месечен темп от 30 млрд. евро. Уточнява се, че всъщност тази мярка ще продължи, докато се забележи устойчива корекция на тренда на инфлацията в съответствие с целта от около 2%.

Инфлацията в еврозоната през ноември е била 1,5% според предварителната оценка на Евростат, като е нараснала леко от 1,4% през октомври, се казва още в доклада на ЕЦБ. Лекото увеличение се дължи на скока в цената на енергията, което донякъде е било компенсирано от поевтиняването на храните. 

Последните данни, включително прогнозите на експертите подхранват очакванията, че инфлацията ще се приближи до целта на ЕЦБ, но все още няма трайна тенденция. Именно поради тази причина решението на Управителния съвет на ЕЦБ за запазване на досегашната парична политика на последното заседание е оправдано, се казва в документа. Последните прогнози на централната банка показват, че инфлацията ще се увеличи до 1,7%.

Според ЕЦБ последните показатели за икономиката дават ясен сигнал за продължаваща силна и все по-устойчива експанзия в еврозоната. Растежът на реалния БВП е 0,6% през третото тримесечие на 2017 г. Пазарите на труда показват също продължаване на тенденцията към подобрение. По отношение на компонентите на вътрешното търсене растежът на частното потребление остава силен, подкрепен от ръста на реалния разполагаем доход на базата на увеличение на заетостта и ниската инфлация.

Синхронизираното глобално възстановяване на икономическата активност продължава. Наблюдава се стабилен и шорокообхватен темп на растеж на световната икономика през втората половина на 2017 г. Търговията в световен мащаб също се възстановява, като вносът на стоки е нараснал с 1,6% през третото тримесечие спрямо 0,4% през предходното.

Глобалната инфлация леко се понижава през октомври. Годишният ръст на потребителските цени в страните, част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), се понижава до 2,2% през октомври спрямо 2,3% през септември.

Според втората оценка на Евростат растежът на реалния БВП в еврозоната е бил 0,6% през третото тримесечие на 2017 г., в съответствие с предварителната оценка за октомври.

Разбивката по компоненти разкрива, че вътрешното търсене е основният двигател на растежа, но и че износът също има положителен принос. Износът в еврозоната остава стабилен през третото тримесечие.  

През декември макроикономистите прогнозираха реалният БВП за еврозоната да се повиши през 2017 г., 2018 г., 2019 г. и 2020 г. със съответно 2,4%, 2,3%, 1,9% и 1,7%.

Докладът на ЕЦБ повиши стойността на еврото с половин цент до 1,1985 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още