IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И ЕЦБ не промени лихвите си

Регулаторът има готовност да удължи програмата за изкупуване на активи

15:24 | 14.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като по-рано в четвъртък въпреки сериозното покачване на цените в Обединеното кралство и съвсем очаквано Английската централна банка не промени лихвите си, като подобно решение взе и Швейцарската централна банка, също очаквано лихвите не бяха промени и от Европейската централна банка (ЕЦБ).

На заседанието си в четвъртък централните банкери взеха решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%.

Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище продължително време и доста отвъд хоризонта на нетните покупки на активи. 

Що се отнася до нестандартните мерки по паричната политика, банкерите потвърждават, че от януари 2018 г. възнамерява да продължи да извършва нетни покупки на активи по програмата за закупуване на активи с месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. или след тази дата, ако е необходимо, и във всеки случай, докато не забележи устойчива корекция на тренда на инфлацията в съответствие с неговата инфлационна цел.

Ако перспективите станат по-малко благоприятни или ако финансовите условия престанат да бъдат в синхрон с по-нататъшния напредък към устойчива корекция на тренда на инфлацията, Управителният съвет има готовност да увеличи размера и/или продължителността на програмата за закупуване на активи. Евросистемата ще реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити в рамките на програмата за закупуване на активи, дълго след приключването на нетните покупки по програмата, и във всеки случай толкова продължително, колкото е необходимо. Това ще допринесе както за благоприятни условия на ликвидност, така и за подходяща позиция на паричната политика.

По време на предишното заседание на ЕЦБ управителят  Марио Драги заяви, че ръководената от него институция остава предпазлива и остави лихвите без промяна. През октомври стана ясно, че още от първия месец на 2018 г. месечният обем на изкупувани активи ще се свие от 60 до 30 млрд. евро, както и че програмата се удължава до септември 2018 г.

Държавите от еврозоната се радват на най-силния си икономически растеж от десетилетие. Към момента централната банка на региона възнамерява да изкупи облигации на стойност 2,5 трлн. евро до септември следващата година. Централната банка обещава да поддържа лихвените проценти стабилни, докато прекрати покупките на активи. 

Централната банка обеща да поддържа лихвените проценти стабилни, докато прекрати покупките на активи. Лихвата по депозитите, държани в ЕЦБ, е рекордно ниска -0,4%, а повечето икономисти прогнозират увеличаване не по-рано от второто тримесечие на 2019 г.

За момента намеренията са изкупуването на дълг да продължава, докато инфлацията не падне под 2% - ниво, което не може да се достигне и задържи от почти пет години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още