IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една мъртвородена кандидатура

Вместо да вземе бързо и ясно решение, Християндемократическият съюз в Германия се удави в безкрайни дискусии

13:24 | 20.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Резултатът от среднонощното заседание на консерваторите: Мъртвородена кандидатура? Снимка: EPA/CLEMENS BILAN</em></p>

Резултатът от среднонощното заседание на консерваторите: Мъртвородена кандидатура? Снимка: EPA/CLEMENS BILAN

Политиката при Маркус Зьодер често е като пешеходна пътека в кръг през Франконска Швейцария: Много неща се случват на пътя, но изтощен и с няколко драскотини по-късно се озовавате точно там, откъде сте тръгнали. Само за да можете да кажете с убедителен тон: „Това е мястото, където винаги сме искали да бъдем“.

Началото и краят на тази политическа командировка на Зьодер е в Берлин, във федералната изпълнителна комисия на Християндемократическия съюз (ХДС). В нощта на понеделник срещу вторник 31 от 46 души, имащи право на глас, избраха Армин Лашет за кандидат на Съюза за канцлер. Девет гласа за Зьодер, шест въздържали се - прибързано раждане на кандидата.

По същество комисията се оплака точно от това преди седмица - но за обичащия разходките без посока Зьодер изведнъж изглежда резултатът не е от значение, а по-скоро начинът, по който се стига до целта. За Лашет пък това е принудителен марш, пише в свой анализ Die Zeit.

Предварителното решение e взето часове по-рано в Мюнхен. Конкурентът на Лашет за кандидатурата за Съюза, шефът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Зьодер, заяви на пресконференция: "Все още съм готов, но сега ХДС трябва да гласува кой и как иска да го представлява. Ние като ХСС и аз също уважаваме всяко решение". Към този момент всъщност за него всичко свърши. Лашет, който е премиер на най-гъсто населената провинция в Германия, Северен Рейн-Вестфалия, спечели лютата битка за власт срещу своя баварски претендент.



Разделенията в консервативния лагер бяха допълнително подчертани в понеделник, когато Зелените - които анкетите поставят на второ място след ХДС/ХСС - обявиха съпредседателя Аналена Бербок за свой кандидат на събитие за пресата без признаци на раздор в лявоцентристката партия.

Зьодер, който обяви кандидатурата си за този пост преди седмица, тогава беше заявил, че ще се оттегли "без негодувание", ако по-голямата партия ХДС вземе решение за неговия конкурент Лашет. След като ръководството на ХДС излезе ден по-късно в подкрепа на Лашет, Зьодер отказа да отстъпи. Вместо това 54-годишният премиер на Бавария заяви в понеделник, че „широката подкрепа означава, когато бордът, парламентарната група и всички членове искат това".

Неотдавнашна анкета на обществената телевизия ARD показа, че 44% от германците са в подкрепа на Зьодер, когото считат за най-квалифициран като кандидат-канцлер на ХДС/ХСС. Лашет спечели само 15 процента подкрепа.

Преговорите между двамата мъже в Берлин в неделя вечерта не доведоха до резултат, така че въпросът за кандидатурата трябваше да бъде уреден чрез гласуване между парламентаристите на ХДС и ХСС във вторник. Лашет каза, че е поканил и Зьодер на преговорите в понеделник.

Вместо бързото и ясно решение ХДС се удави в безкрайни дискусии с часове. Това можеше да се види в излъчване на живо в Bild.de и в Twitter. Междувременно бордът изглежда парализиран, защото малко преди полунощ очевидно е свикана комисия в процеса на вземане на решения, която всъщност не съществува в устава на ХДС: конференция от 325 областни председатели.

Сякаш бе необходима още една сцена, която да илюстрира безпомощността и безсилието на Лашет. ХДС успява да се изхаби значително без участието на малката сестринска партия. Или както казва Зьодер с типичното за себе си самодоволство: Това е вътрешен конфликт в ХДС. Той гледал на своя ХСС по-скоро като на неутрален наблюдател.

Ето и причината, поради която темата е толкова объркана: въпреки че ХДС и ХСС споделят парламентарна група в Бундестага, те не се конкурират помежду си на избори - но са и две автономни партийни машини. Няма процедура за съвместен кандидат за канцлер. И когато времето превърна това в очевиден проблем, вече беше твърде късно – защото всяко процедурно предложение сега е неразривно свързано с въпроса за властта,  а начинът на решение е почти неизбежно решение за самия кандидат.

Среднощното заседание на ХДС бе предшествано от активен ден. Сутринта Зьодер обяви пресконференция за 14 часа. Лашет контрира с пресконференция в 13 часа. Поканата е изпратена възможно най-късно – двадесет минути преди събитието.

Официално Лашет иска да поздрави Аналена Бербок, която беше обявена единодушно за кандидат-канцлер на Зелените два часа по-рано. Лашет присвива очи във видимо добро настроение под пролетното слънце на Берлин. Чак бихме могли да повярваме, че всъщност става въпрос само за няколко приятелски поздравления от колега на колега.

Адресатът са Зелените. Но Лашет не полага много усилия да се скрие: ХСС е получателят на посланието. „Трябва да се отнасяме справедливо един с друг“, казва той. Поздравявайки Бербок за номинацията, Лашет обеща "честна предизборна кампания" и призова партиите да бъдат "уважителни" една към друга в прикрито предупреждение към Зьодер.

„Ние знаем от САЩ какво означава да имаме поляризирани предизборни кампании и знаем колко време отне и отнема на нов президент, за да помири отново страната", каза той в очевидна препратка към президента Джо Байдън, но отново имайки предвид Зьодер. "Трябва да си спестим това в Германия", добави той.

Без назоваване на имена, разбира се. И тогава той обявява заседанието на борда на партията за вечерта, с покана и на Зьодер. Който отказа участие. Лашет настоява публично за "много бързо" решение. Вероятно не би очаквал, че все пак това решение ще отнеме почти дванадесет часа.

Може би конфликтът между Лашет и Зьодер засяга много по-дълбокото ядро на политическото представителство в партийната демокрация. Популярните партии симулират общ мироглед на конфликтните линии в обществото в лабораторните условия. Млади и стари, предприемачи, мъже и жени. С намерените там компромиси след това те се появяват пред електората. От тази мелница на партията на Меркел излиза имено Лашет - няма по-добър от помирителния и компромисен човек Лашет. Но това изглежда не интересува никого извън партията му.

Зьодер продължава да доминира в анкетите. Ръководството на партията не можеше да запази лицето си, като в същото време изрази недоверието към председателя, когото избра преди дванадесет седмици. В противен случай то трябваше да признае: През януари взехме грешно решение (Звучи ли ви подобно на ситуацията с председателя на БСП Корнелия Нинова след изборите?). 

Разривът между това, което много хора изглежда искат от ХДС и това, което ХДС иска за себе си, бе очевиден още тогава. Лашет винаги изоставаше в проучванията зад Фридрих Мерц, а в индивидуални проучвания дори зад изненадващия кандидат Норберт Рьотген. Делегатите на ХДС знаеха това и въпреки това гласуваха за Лашет.

И така сега той се отправя, куцайки към федералните избори. Мнозинството от две трети в борда на партията не е огромна доза доверие, а по-скоро минимален стандарт за политическо оцеляване. Благодарение на подготвителната работа на Зьодер - и липсата на поверителност във всички кръгове на гласувания, сега е ясно кой не е за Лашет. А те са няколко. Вечерта роди много губещи.

Един със сигурност не е сред тях. Маневрата на Маркус Зьодер може да е струвала сили и нерви на ХДС, но сега ХСС може да се хвали с простичък факт – как една обикновена оферта почти дерайлира голямата сестринска партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още