IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК обяви реформа на визовата политика заради сигурността и имиграцията

Срокът за вземане на решение за издаване на виза се намалява, въвеждат се и хармонизирани правила за визите за многократно влизане

15:41 | 14.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Европейската комисия (ЕК) предлага реформи на общата визова политика на Европейския съюз (ЕС) заради рисковете за сигурността и имиграцията, съобщават от пресслужбата на ЕК.

Благодарение на предложените изменения на Визовия кодекс законно пътуващите лица ще могат по-лесно да получават визи за пътуване до Европа, с което ще се улеснят туризмът, търговията и стопанската дейност, като същевременно ще бъде засилена сигурността и ще бъдат смекчени рисковете, свързани с незаконната миграция, пояснява се в съобщението.

Предложените днес актуализации са предназначени да модернизират и рационализират общите визови правила на ЕС, да улеснят процеса за издаване на визи за законно пътуващите и за държавите членки и същевременно да засилят стандартите за сигурност на процедурата за издаване на визи, поясняват още от ЕК.

Предвижда се срокът за вземане на решение по заявление за издаване на виза да се намали от 15 на 10 дни. Ще бъде възможно пътниците да подават заявленията си до 6 месеца, вместо 3 месеца понастоящем, преди планираното пътуване и да попълват и подписват заявленията си по електронен път.

Ще се прилагат хармонизирани правила за визите за многократно влизане в ЕС. Те ще се издават на надеждни редовни пътници с чисто визово досие, като срокът за валидност ще се увеличава постепенно от 1 до 5 години. Изпълнението от страна на пътниците на условията за влизане ще бъде проверявано цялостно и неколкократно.

На държавите членки в ЕС, с цел подпомагане на краткосрочния туризъм, ще бъде разрешено да издават визи за еднократно влизане направо на външните сухопътни и морски граници съгласно временни, сезонни схеми при спазване на строги условия. Тези визи ще бъдат валидни за престой от максимум 7 дни само в издаващата държава членка.

Предвижда се и увеличение на визовата такса от 60 на 80 евро, тъй като тя не е увеличавана от 2006 г. насам. Това ще позволи на държавите членки да поддържат адекватен брой консулски служители по света, за да осигуряват по-солидни проверки във връзка със сигурността, както и да модернизират ИТ оборудването и софтуера, без по този начин да се създават пречки за кандидатите за виза, обосновават се от ЕК.

Комисията засилва и съвместните усилия на ЕС в областта на връщането и обратното приемане, като използва по-добре лоста на общата визова политика на ЕС. Комисията предлага да се въведе нов механизъм, който да задейства прилагането на по-строги условия за обработването на заявления за визи, когато дадена страна партньор не сътрудничи достатъчно във връзка с обратното приемане на незаконни мигранти, включително пътуващи, които са влезли редовно в Съюза чрез получена виза и след това са превишили срока на престой.

Съвсем скоро Комисията ще предложи и реформа на визовата информационна система. Преди края на годината ще започне и проучване за цифровизация на процеса за кандидатстване за виза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Jorkata
преди 6 години
То па щото всички бежанци идват с визи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още