IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага бюджет на общността в размер на почти 1,3 трилиона евро?

Брюксел очаква сериозна битка със страните от ЕС, за да осъществи планираното за периода 2021 - 2027 г.

12:53 | 02.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия е изготвила предложение за размера на следващата седемгодишна Многогодишна финансова рамка (2021 - 2027 година) в размер на 1,27 трилиона евро, съобщава Politico, позовавайки се на свои източници в Брюксел. В нея се отразява излизането на Великобритания от ЕС и съответно намаляващите приходи в бюджета.

Въпреки това обаче средствата се увеличават - до 1,11% от брутния национален доход на страните от ЕС. Това ще се осъществи чрез увеличаване на вноски от страна на членовете. В момента Многогодишната финансова рамка на ЕС е в размер на около 1,03 трилиона евро. 

Предложението ще бъде представено малко по-късно днес от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент. Предвидени са и дебати в пленарната зала. 

Фокусът на европейския бюджет ще бъде насочен към подобряването на сигурността, европейската отбрана, иновациите, миграцията и проблемите на младежта, анонсираха по-рано днес от ЕК.

Брюксел предвижда и нови санкции за държавите, които не изпълняват своите задължения, допълва от своя страна Ройтерс.Европейските институции очакват голяма битка, за да осъществи плановете си за новия бюджет, допълва още агенцията.

Комисарят по въпросите на бюджета Гюнтер Йотингер пък обяви пред ARD, че Германия ще трябва да плаща до 12 млрд. евро повече в европейския бюджет годишно след Brexit. В момента Германия плаща 35 млрд. евро годишно и вече заяви своето намерение да повиши своите ангажименти към бюджета на общността.

Пред германската медия Йотингер коментира, че почти всички страни от ЕС са се съгласили да увеличат вноската си в бюджета. Изключение са Австрия, Холандия, Дания и Швеция. "Всички други виждат новите предизвикателствата, недостига на средства след Brexit и имат желание да плащат повече", допълни още той.

Тепърва започват преговорите между ЕК и страните от общността относнобюджетната рамка за следващия програмен период. На този етап изходът от тях все още трудно може да бъде прогнозиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
При пренебрегването на поведението на Европейската централна банка да прилага еврото без защита срещу щетите от липсата на пълна стойност на еврото и с 13 трилиона евро бюджет на общността европейците ще са с нарастващи страдания.Възможностите са: Първа: При пренебрегването на щетите от липсата на пълна стойност на въведената парична единица загубите се увеличават.Втора: Прилагането на защита срещу щетите от липсата на пълна стойност на въведената парична единица.Тогава ще е прекратен водещият причинител за сегашните актуални вреди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още