IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ускорява наказателната процедура срещу Чехия, Унгария и Полша за мигрантите

За втори пореден месец няма стартирани процедури срещу България

15:51 | 14.06.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) официално стартира наказателни процедури срещу Чехия, Полша и Унгария заради неизпълнението на задълженията на трите държави по отношение на квотния прием на мигранти.

Вчера еврокомисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос обяви предварително старта на процедурите на пресконференция в ЕК.

Въпреки многократните призиви на Комисията държавите нарушават европейското законодателство, не изпълняват законово вменените им задължения и ангажиментите им към Гърция, Италия и други държави от Европейския съюз (ЕС), посочва се в съобщението на ЕК за стартираните наказателни процедури през последния месец.

За втори пореден месец няма процедури срещу България. Този месец най-много процедури са започнати срещу Чехия, Полша, Хърватия, Италия и други.

Ускорена процедура заради бежанската криза

Наказателната процедура срещу Чехия, Полша и Унгария е на първия ѝ етап – официално уведомително писмо от ЕК до властите в трите държави. От Брюксел подчертават, че Унгария не е приела нито един мигрант по схемите за преместване и презаселване, а Полша и Чехия са спрели да приемат хора съответно от края на 2015 г. и август 2016 г., като не са поемали и нови ангажименти.

ЕК е скъсила наполовина срока за отговор, който е дала на правителствата на трите държави – един месец вместо обичайните два месеца, заради бежанската криза и многократните призиви от европейските органи страните да изпълнят задълженията си.

Ако държавите не отговорят или отговорят незадоволително, Комисията ще премине на следващ етап от процедурата – мотивирано становище, срокът за отговор на което вероятно също ще бъде съкратен. При липса на резултат срещу трите страни може да бъде заведено дело в Съда на ЕС. Ако ЕК действително бърза заради бежанската криза, това може да стане до края на лятото.

Други наказателни процедури

ЕК е започнала още две наказателни процедури срещу Чехия – едната е за несъответствие на чешкото законодателство с директивата за енергийна ефективност на сградите, а другата – за несъответствие с директивата за шума от различни инфраструктурни обекти (пътища, жп трасета, летища, строителни обекти, предприятия и т.н.).

Срещу Полша са стартирани още три наказателни процедури, като и трите са свързани с околната среда. Първата е заради нарушение на директивата за птиците и хабитатите по Натура 2000 за два района в Централна Полша, втората – за емисиите от бензиновите изпарения, а третата – заради неприлагане на европейското законодателство за полиетиленовите торбички.

Три са наказателните процедури срещу Холандия – заради енергийната ефективност на сградите, която навлиза във втория етап (мотивирано становище), безопасността на офшорните сондажи на петрол и газ и директивите за електричеството и газа.

Срещу Италия са стартирани две наказателни процедури – заради полиетиленовите торбички и ограниченията пред частните атестационни компании.

Хърватия е изпратена на съд заради несъответствие на законодателството на страната с правилата за одита в ЕС. На втори етап навлиза процедурата срещу страната заради некоректно имплементиране на директивата за сваляне на отпечатъци от мигрантите.

По една или две процедури са стартирани и срещу Словакия, Гърция, Кипър, Германия, Австрия, Румъния, Белгия, Испания, Финландия, Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
emonik
преди 6 години
Те и турците се дървеха , изтребител свалиха а я ги виж сега . Политическите интереси са странно нещо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
mathematician
преди 6 години
Полиетиленовите торбички - враг номер 1 на ЕС. :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Чехите и унгарците ще направят много хубаво нещо ако напуснат ЕС.Поляците не могат щото много се дървиха на руснаците и няма да се осмелят да напуснат ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
DELCHO SMOKA
преди 6 години
Ало Инвестора, защо не публикувате статията с изказването на Вацлав Клаус: "Време е Чехия да напусне ЕС", а за пореден път занимавате аудиторията с бълвочите, които идват от клоаката Брюксел?Да не забравите да постнете и някоя статия на DW по темата! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
DELCHO SMOKA
преди 6 години
Ало Инвестора, защо не публикувате статията с изказването на Вацлав Клаус: "Време е Чехия да напусне ЕС", а за пореден път занимавате аудиторията с бълвочите, които идват от клоаката Брюксел?Да не забравите да постнете и някоя статия на DW по темата! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
DELCHO SMOKA
преди 6 години
Истинското лице на Империята ЕС, която работи против интересите на европейците! Диктат и пълна липса на демокрация! Отнемане на суверинитета на отделните страни за сметка на Брюксел!Драги ми европейци, вие сте роби на една шайка гейтации и глобалисти в Брюксел! Искат да напълнят континента с оркии, които да издевателстват над вашите деца и семейства. Искат да напълнят континента с африканци! Искат вие и вашите деца да сте минало, а бъдещето да принадлежи на тях!Най-голямото зло за България след Турското робство се казва ЕС!Погнуса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още