IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози настояват Германия да спре работата по "Северен поток" 2

Германия рискува своята водеща позиция при опазването на климата и морските зони, пишат в писмо от WWF и Nabu

10:27 | 12.01.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Екологичните организации WWF и Nabu настояват Германия да спре работата по разширяването на „Северен поток“. В писмо, изпратено до канцлера Ангела Меркел, председателя на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер и до лидера на социалистите Мартин Шулц двете организации посочват, че новите две тръби ще разрушат крехката екологична система в Балтийско море, както и могат да накърнят интересите на Европейския съюз (ЕС).

Nabu е една от най-старите и най-големи екологични организации в Германия, основана още през 1899 г. Основната им цел е защита на околната среда – флората и фауната, както и изработване на енергийни политики.

В писмото си двете организации коментират още, че при реализацията на проекта досега има процедурни грешки, липса на прозрачност и ограничено участие на обществото в обсъжданията на новия газопровод. С подкрепата си за „Северен поток“ 2 Германия рискува ролята си на лидер в опазването на околната среда и морските зони, допълват още еколозите.

Според организациите реализацията на „Северен поток“ 2 застрашава изпълнението на целите от Парижкото споразумение за опазване на климата, който предвижда отказ от изкопаеми горива до 2050 г. Съоръжението не допринася за диверсификацията на енергийните източници, а и тръбите на „Северен поток“, който функционира от 2011 г., са запълнени до общо 80% от капацитета си.

От екологична гледна точка „Северен поток“ 2 поставя под въпрос и „Натура 2000“, пишат още еколозите.

„Северен поток“ 2 е един от най-спорните енергийни проекти в последните месеци в Европа. Той може да постави под въпрос единството на страните, защото държави от Централна и Източна Европа силно се противопоставят на реализацията му.

Европейската комисия (ЕК) също е против новия газопровод, като посочва, че той само ще задълбочи зависимостта на общността от руския природен газ.

За газопровода обаче лобира Германия, като един от най-силните поддръжници на проекта е Социалистическата партия на Мартин Шулц. В момента той води ключови преговори с Ангела Меркел за съставяне на правителство. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Ала бала , всички вече са наясно , че "еколозите" са клакьори на тоя който плаща в момента ... баси тъпата обработка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Ала бала , всички вече са наясно , че "еколозите" са клакьори на тоя който плаща в момента ... баси тъпата обработка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още