IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Унгарци и сърби не гласуваха за Путин, но ще получат топли връзки с Кремъл

В рамките на националните политики Орбан и Вучич имат по-различно отношение спрямо войната и налагането на санкции, посочи Любомир Кючуков

15:15 | 05.04.22 г. 1
Експерт: Унгарци и сърби не гласуваха за Путин, но ще получат топли връзки с Кремъл

"Избирателите не гласуваха за Путин, а за Орбан и Вучич. Гласуваха национално, а не проруско, което обаче в рамките на националните политики, които провеждат и Орбан, и Вучич, означава едни достатъчно позитивни връзки с Русия", посочи анализаторът.

Кючуков напомни, че и двете страни осъдиха инвазията в Украйна и подкрепиха резолюцията на ООН, осъждаща войната.

Според него в Унгария Орбан заложи на националните приоритети и се възползва от страховете на гражданите, за да спечели техните гласове, и трудно може да се очаква промяна на политиката му отношение на войната, санкциите, Русия и ЕС. „Противопоставянето му с Брюксел вероятно ще продължи по въпроси за върховенството на закона, корупцията, ограничения на човешките права“, очаква експертът.

Що се отнася до Сърбия, Любомир Кючуков смята, че Вучич няма основание да променя политиката си на балансиране между стремежа на страната за членство в ЕС и добрите отношения с Русия, особено като се има предвид водещата тенденция в Европа да се даде тласък на преговорния процес за страните от Западните Балкани.

По отношение на войната и преговорите между Русия и Украйна Кючуков е на мнение, че Киев и Москва разчитат да спечелят по-добра преговорна позиция в хода на военните действия. Той обърна внимание, че сключването на примирие не е извадено пред скоби в рамките на преговорите и докато не се решат всички въпроси, не е ясен изходът за спиране на военните действия.

Какви са изводите за Европа след изборите в Сърбия и Унгария? Ще постигнат ли целите си руските войски в Южна Украйна? Отказва ли се Украйна от участие във военни блокове, за да постигне по-бързо примирие? Ще спрат ли войната новите санкции срещу Москва?

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Естествено че не са гласували за Путин ,той какво ,да не го изкарате че е бил един от кандидатите и в Сърбия и в Унгария
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още