IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eni няма намерение да се откаже от сътрудничеството си с "Роснефт"

Италианската компания има съвместни проекти с "Роснефт" в Баренцово и Черно море

15:52 | 19.04.18 г.
<p>
	Централата на &quot;Роснефт&quot; в Москва. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Централата на "Роснефт" в Москва. Снимка: Investor.bg

Въпреки санкциите на Запада италианската компания Eni няма намерение да се откаже от сътрудничеството си с "Роснефт". Това коментира изпълнителният директор на компанията Клаудио Дескалци, цитиран от Ройтерс.

Eni е един от големите вносители на руския природен газ в Европа и от години работи с "Роснефт" по проучване на петролни газови полета в Баренцово море и в Черно море. Италианската компания обмисля и развитието на други бъдещи проекти, допълва още агенцията.

През 2017 година Eni е купила 21 млрд. куб. метра природен газ от Русия. Това представлява около 29% от потреблението на Италия. "Това е стратегическо за енергийната сигурност на Италия", коментират от италианската компания.

Новите санкции на САЩ обаче подхранват спекулациите, че западните компании ще преразгледат бъдещите си планове с "Роснефт". През март ExxonMobil съобщи, че ще се откаже от някои от своите съвместни проекти с "Роснефт".

"Трябва да проучим защо бяха наложени новите санкции и как те ще бъдат налагани, но това не означава, че ще прекъснем връзките с "Роснефт", коментира обаче ръководителят на Eni Дескалци.

Преди месец се появиха информации, че двете компании не са успели да намерят нищо в своите проучвания в Черно море. Новината беше потвърдена от Дескалци, която обаче обяви, че работата им в Баренцово море продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още