IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС има готовност да наложи нови санкции срещу Сирия

Общността е била предупредена за намеренията на съюзниците и за целите на въздушните удари в Сирия

14:51 | 14.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През юли 2017 година и през март 2018 година Европейския съюз (ЕС) наложи санкции срещу висши чиновници в Сирия и учени заради връзка с използването на химически оръжия от режима в страната. Общността има готовност да наложи нови санкции, написа в декларация Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини.

ЕС призова всички страни, особено русия и Иран, да използват своето влияние и да предотвратят бъдещето използване на химически оръжия, по специално от режима в Сирия, става ясно още от текста на декларацията, публикуван на сайта на Съвета на ЕС.

ЕС е бил информиран за намеренията на САЩ, Франция и Великобритания и целите на съюзниците в Сирия, става ясно още от изявлението на Могерини. Тя посочва, че тези действия са предприети единствено от желание да бъде предотвратена бъдещата употреба на химически оръжия и субстанции като оръжие от сирийския режим срещу собствения си народ.

ЕС подкрепя всички усилия, целящи да предотвратят употребата на химически оръжия, пише още Федерика Могерини. За нея е шокиращо да се установи, че международната общност е раздвоена относно това и е категорична, че употребата на химически оръжия е военно престъпление и престъпление срещу човечеството.

Позицията на ЕС за конфликта в Сирия е, че единственото решение в този случай е политическото. "Имаме общата цел да предотвратим ескалация на насилието, която може да трансформира сирийската криза в по-широка регионална конфронтация", категорична е Могерини.

Призивът на общността е за незабавно прекратяване на огъня и гарантиране на достъп на служители на хуманитарни мисии и медици до района.

На 24 и 25 април в Брюксел ще се проведе конференция за Сирия, която ще бъде председателствана съвместно от ЕС и ООН. Тя ще даде възможност на международната общност да обсъди възможните варианти за политическо решение на кризата в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още