IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС предприема стъпка към създаването на многостранен съд по инвестиционни спорове

Съветът прие указания за водене на преговорите, с които упълномощи Комисията да договори от името на ЕС конвенцията за създаването на съда

16:25 | 20.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съветът на Европейския съюз предприе нова стъпка днес към създаването на конвенция за установяване на многостранен съд за уреждане на инвестиционни спорове. На днешното си заседание Съветът прие указания за водене на преговорите, с които упълномощи Комисията да договори от името на ЕС конвенцията, съобщават от пресцентъра на Съвета.

Основната цел на създаването на многостранен инвестиционен съд е да бъде установен постоянен орган за уреждане на инвестиционни спорове, се казва в прессъобщението.

Този многостранен инвестиционен съд ще бъде компетентен по спорове в рамките на бъдещи и действащи инвестиционни договори. За ЕС той в крайна сметка ще замени системата на двустранните инвестиционни съдилища, която е част от търговските и инвестиционните споразумения на ЕС.

Инициативата е част от новия подход на ЕС към разрешаването на инвестиционни спорове, при който постепенно се премахва традиционната арбитражна рамка и се преминава към система от съдилища. Целта е да се отговори на някои от легитимните обществени опасения, изразени в рамките на традиционното уреждане на спорове между инвеститор и държава, като в инвестиционния арбитраж се включат някои основни характеристики на националните и международните съдилища.

Въз основа на предоставения от Съвета мандат Комисията ще започне преговори със своите търговски и инвестиционни партньори в рамките на Комисията на ООН по международно търговско право (UNCITRAL).

Kонкретните характеристики на международния инвестиционен съд - например състав на съда, неговия бюджет, възможността да се подпомага от секретариат и т.н. - ще зависят от резултата на предстоящите преговори между държавите, които ще се присъединят към новата система.

Въпреки това ЕС подкрепя система, която се основава на няколко принципи. На първо място съдът трябва да бъде постоянна международна институция, а съдиите да бъдат квалифицирани, да заемат щатна длъжност и да получават постоянно възнаграждение. Според ЕС тяхната безпристрастност и независимост следва да бъдат гарантирани, а производствата пред съда - да се провеждат по прозрачен начин.

Друго изискване е съдът да допуска възможността за обжалване на неговите решения. Според приетите принципи изключително важно ще бъде решенията на съда да се изпълняват ефективно. Също толкова важно е съдът да се произнася по спорове, възникващи в рамките на бъдещи и действащи инвестиционни договори, за които страните решат да предоставят компетентност на съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още