IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата видя „добри новини“ от Гърция

С излизането на страната от спасителната програма ще бъде сложен краят на кризата за цялата еврозона, уверен е еврокомисар Пиер Московиси

14:35 | 27.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Някои „добри новини“ от Гърция – основно във фискалната сфера, видяха министрите на финансите от еврозоната, които заседават преди ЕКОФИН в София. Ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену обясни, че за втора поредна година страната записва първичен излишък от над 4% от брутния вътрешен продукт, както и бюджетен излишък.

„Това е много окуражаващо“, коментира той, цитиран от пресцентъра на Съвета.

По отношение на спасителната програма Гърция изпълнява реформите и има добра обратна връзка от институциите, които следят изпълнението на споразумението.

Сентену обяви, че представителите на кредитиращите институции ще се завърнат в Атина за своята четвърта мисия на 14 май. Целта е да се сключи следващото принципно споразумение с гръцките власти, което да бъде разгледано на следващото заседание на Еврогрупата на 24 май.

Гърция вече се подготвя за периода след края на спасителните програми. Третата изтича през август. Как се е справила страната с изискванията в програмата и изпълнила ли е очакваните реформи ще бъде дискутирано на заседанието на Еврогрупата през юни, става ясно още от коментарите на Сентену.

Преди това ще има разговори относно дълга на Гърция, анонсира още той.

По време на заседанието на неформалната организация финансовият министър на Гърция Евклид Цакалотос представи плановете за бъдещето на страната след спасителните програми.

Гърция се намира в последната пряка от програмата, коментира комисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси по време на пресконференцията след първите срещи на Еврогрупата. Неговото изказване беше излъчено във видеосистемата на Европейската комисия. С приключването на спасителното споразумение ще бъде сложен край и на кризата в еврозоната, категоричен беше той.

Той смята, че стратегията, представена от Цакалотос, ще бъде успешна. В текстовете са включени реформи и мерки за укрепване на бизнеса и други, които са много важни за кредиторите.

Комисарят посочи още, че страната ще има механизъм за надзор след края на програмата и допълни, че той не трябва по никакъв начин дори да напомня на ново спасително споразумение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още