Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Европейците искат пълна промяна след коронавирусната криза

Данните от проучване показват, че според мнозинството анкетирати животът не може да продължи както преди пандемията

Европейците искат пълна промяна след коронавирусната криза

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Коронавирусната криза отрезви европейските граждани, накара ги да погледнат по-отблизо проблемите на другия и да искат промяна, показват резултатите от ново проучване, цитирано от онлайн изданието Politico.eu.

Проучването е осъществено от неправителствената организация More in Common в шест страни - Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша и Великобритания в периода 19 юни – 8 юли т.г.

Пълният доклад с данните ще бъде публикуван другия месец.

Резултатите от анкетата показват, че мнозинството от участниците във всичките шест държави заявяват, че пандемията от новия коронавирус COVID-19 ги ​​е направила „по-запознати с условията на живот на другите хора“ в тяхната държава. Това посочват 56% от анкетираните в Полша и Франция и 73% в Италия.

Кризата предизвиква подобни реакции и отвъд националните граници. Около три четвърти от всички анкетирани са съгласни, че „независимо откъде сме, като хора ние в основата си сме еднакви“.

Във всички шест държави има широко съгласие, че животът не може да продължи както преди коронавируса.

"Много хора искат да използват кризата, за да предизвикат промяна на системата", казва Матийо Льофевр, изпълнителен директор на More in Common.

Още по темата

Желанието за ново начало се проявява особено по отношение на въпросите за околната среда. Зелена нова сделка, „която прави мащабни правителствени инвестиции, за да направи икономиката ни по-екологична“, например резонира положително с 59 процента от анкетираните в Германия, 71 процента в Полша и 77 процента в Италия.

Около половината от анкетираните от Франция и Германия обаче заявяват, че се притесняват, че „ангажиментът за опазване на околната среда ще се забави или спре“. Това се отнася за 75% от италианците.

Льофевр казва, че Италия е добър пример за това как кризата насърчава апетита за промяна. Повече италианци настояват правителствената помощ за бизнеса да се обвърже с определени условия в сравнение с гражданите на Германия, Франция, Полша и Холандия. Общо 91% от анкетираните в Италия подкрепят искане компаниите да спрат да използват данъчни убежища и плащат данъците си у дома.

Междувременно една трета от италианските анкетирани декларират и готовност да платят по-висок данък върху доходите, за да помогнат за финансирането на икономическото възстановяване. Само Великобритания надвишава този резултат – там делът на готовите за по-високи данъци е 44%.

Солидарността обаче не се ограничава само до националните граници, като 48 процента от холандските респонденти подкрепят идеята за Европейски фонд за възстановяване и общ дълг, въпреки че правителството на Холандия е в опозиция на предложението.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
1
 
2
преди 3 месеца
Европейският съюз страда от поведението на Европейската централна банка (ЕЦБ) по неправилен начин да емитират евро.
При запазване на вредната за всеки грешка на ЕЦБ европейските щети се увеличават.
Вариантите са:
1. При запазване ЕЦБ неправилно да емитира евро – е с нарастващи европейски щети и възникват европейски кризи.
При създадените условия, колкото повече работят европейците за икономически растеж – толкова повече са възникващите щети. Европейския съюз е жертва на грешката на ЕЦБ.
2. Устойчивият европейски просперитет е възможен, когато ЕЦБ по правилен начин емитира евро.
0
 
3
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Хората винаги казват, че искат промяна. Но когато такава настъпи, те се чувстват разочаровани и леко-полеко се връщат към познатата стара система.

Още от Европа
Пред какви предизвикателства е изправен дребният бизнес?