IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски фирми намаляват присъствието си във Великобритания

На фона на предстоящия Brexit британски компании започват да търсят алтернативи на своите европейски доставчици, показва проучване

10:17 | 20.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Една на всеки седем европейски фирми във Великобритания намалява присъствието си в страната на фона на приближаващия Brexit, пише Ройтерс, позовавайки се на проучване на британския Институт за поръчки и доставки (CIPS).

На първо време става въпрос за съкращаване и преместване на част от дейностите, но 11% от фирмите вече са започнали да се изтеглят от страната още след вота за излизане от ЕС през 2016 година, посочват анализаторите. 

Проучването е било проведено преди 19 март, когато ЕС и Великобритания обявиха, че са сключили сделка и че след като напусне общността, страната ще има достъп до европейския пазар до края на 2020 година, посочват от CIPS. Притесненията на компаниите обаче са свързани по-скоро с липсата на яснота в дългосрочен план.

Проучването показва още и че британските фирми с европейски доставчици са започнали да търсят алтернативи на вътрешния пазар. 22% от британския бизнес всъщност вече съобщава за трудности да сключва договори за доставка след 2019 година с партньорите си от ЕС.

Повече от 1/3 от компаниите в страната са увеличили цените си, след като новината за Brexit предизвика спад на стойността на паунда на валутния пазар и така е бил оскъпен вносът на стоки. Компаниите не са имали голям избор и са прехвърлили част от разходите си на потребителите, за да запазят своите печалби, посочват анализаторите.

Близо 1/4 от компаниите планират съкращаване на служители заради разходите около Brexit, допълва още Bloomberg.

Агенцията отбелязва, че не само европейски компании се замислят за разходите, след като Великобритания излезе от ЕС. Американската инвестиционна банка Morgan Stanley например планира да се изтегли от Лондон и да увеличи присъствието си в три града от ЕС. Заедно с други финансови институции от САЩ (Goldman Sachs и JPMorgan Chase), банката проучва Франкфурт за своя основен офис в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още