IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският банков орган призова банките да ускорят подготовката си за Brexit

Британските клонове на европейски банки трябва да получат разрешения да продължат да обслужват клиенти в Обединеното кралство

17:03 | 25.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Финансовият квартал в лондонското Сити. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Финансовият квартал в лондонското Сити. Снимка: Архив Ройтерс

Банките не са успели да напреднат достатъчно в подготовката си за Brexit и не бива да очакват "чудодейна" държавна намеса в тяхна помощ, заяви европейският банков регулатор в комюнике, цитирано от Ройтерс.

Лондон и Европейският съюз постигнаха принципна договорка за преходно споразумение, което да продължи от излизането на Великобритания от общността през март догодина до края на 2020 година, но то е част от по-мащабно споразумение за "развода", което предстои да бъде прието официално.

Подготовката на банките за потенциално излизане на Великобритания от ЕС без ратифицирано споразумение за отделянето ѝ е недостатъчно, се казва в съобщението на Европейския банков орган (ЕБО).

"Това трябва да бъде събуждане. Времето изтича, в някои случаи е изтекло, не бива да се приема за даденост, че ще има преходен период", изтъкна Пиърс Хейбън, директор за банковите пазари, иновациите и потребителите в ЕБО.

Банките във Великобритания са подали заявления за лицензи за учредяване или разширяване на дейностите си в ЕС, за да осигурят приемственост на услугите си след март 2019 година. Британските клонове на европейски банки трябва да получат разрешения да продължат да обслужват клиенти в Обединеното кралство.

Според ЕБО банките трябва да имат достатъчно персонал при нови операции за управление на рискове още от първия ден след излизането на Великобритания на 29 март 2019 година, а финансовата стабилност не бива да бъде поставяна в риск поради стремежа на банките да избягват разходи.

Самият Европейски банков орган ще се премести от Лондон в Париж до март заради Brexit.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още