IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции частично се възстановиха от спадовете в понеделник

Фокусът се насочва върху заседанието на Фед в сряда

19:50 | 03.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции приключват сесията с ръстове, като частично се възстановиха от резките спадове в понеделник.

Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори с ръст от 0,53% до 446,2 пункта, подкрепен от поскъпващите акции от петролния и газов сектор.

В Германия DAX добави 0,72% до 14 039,47 пункта, във Франция CAC40 се повиши с 0,79% до 6 476,18 пункта, а във Великобритания FTSE100 нарасна с 0,22% до 7 561,33 пункта.

Корпоративните печалби продължават да са основен двигател на пазарите в Европа.

Германската компания за суровини Covestro изтри 4,9% от пазарната си оценка, след като намали прогнозите си за годината, а датската компания за управление на съоръжения ISS отчете 13,6% ръст на цената на акциите, след като обяви силни резултати през първото тримесечие.

В понеделник европейските инвеститори отразиха слабите икономически данни от Китай и Германия и внезапния срив на шведския индекс OMX 30, пише CNBC.

Фокусът тази седмица ще се насочи към решенията за паричната политика на големите централни банки. Очаква се Федералният резерв на САЩ да обяви увеличение с половин процентен пункт на базовия си лихвен процент в сряда.

Пазарът засилва опасенията си за това колко агресивни ще са централните банкери, за да овладеят инфлацията.

Във вторник Австралия повиши лихвения си процент за първи път от повече от десетилетие заради ръста на потребителските цени.

Глобалните инвеститори продължават да наблюдават войната в Украйна и нейните геополитически последици. Лидерите на ЕС работят по нов пакет санкции срещу Русия, в който ще има и петролно ембарго.

Доходността по 10-годишните облигации на Германия се покачи над 1% във вторник сутринта за първи път от 2015 г., като само преди два месеца беше под нулата. Миналата седмица данните показаха, че инфлацията в еврозоната достига ново рекордно високо ниво от 7,5% през април, което засилва натиска върху Европейската централна банка да повиши лихвите в съответствие с Федералния резерв на САЩ и Банката на Англия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Защо не напишете за новият указ, подписан от Вова Путин, в който той забранява всякакви търговски взаимоотношения с държави, които са очесали Русия или руски граждани? Май нЕкои държави след няколко дни ного силно ще изпищят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още