IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се устремиха рязко надолу

Dax се срина с почти 500 пункта в началото на търговията, общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 3,6%

11:35 | 07.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Войната в Украйна продължава да бъде решаващият фактор, който натоварва пазарите. След опасностите, породени от обстрела на атомна електроцентрала в зоната на военни действия в петък, днес евентуалната забрана за внос на руски петрол е причината европейските водещи индекси да започват сесиите си на тъмночервена територия.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 3,6% в началото на търговията, като банковият подсектор се срина със 7,6%, повеждайки губещите, докато подинкдесът на петролните и газовите компании се повишава с 2,3%.

През миналата седмица континенталният бенчмарк загуби 7% и претърпя най-лошата си седмица от март 2020 г. - началото на пандемията от коронавирус.

През първия час на търговията в Германия Dax се понижи с 3,6% до 12 627 пункта, което е с около 470 пункта по-малко, отколкото в края на миналата седмица. Още в петък водещият индекс се срина с 4,4% и затвори на ниво от 13 094 пункта - загуба от над 500 пункта.

В Париж CAC 40 е надолу с 3,85% до 5831,25 пункта, а в Лондон FTSE губи 2,29% до 6827,51 пункта.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви пред NBC в неделя, че Вашингтон води „много активни дискусии" с европейските правителства за забрана на вноса на руски суров петрол и природен газ.

Подобна стъпка може да създаде риск от стагфлация за световната икономика - период на бавен икономически растеж и висока безработица, съчетани с висока инфлация.

Последните събития, свързани с войната в Украйна, оказват влияние и върху цената на петрола, златото и суровините.

Цените на петрола се повишиха до най-високите си стойности от 2008 г. насам в отговор на новината, след което леко намалиха ръста си. Международният бенчмарк Брент последно се търгува с ръст от 7,8% до около 127,44 долара за барел, а американският суров петрол поскъпва със 7,7% до около 124,60 долара за барел.

„Ако Западът предотврати по-голямата част от руския енергиен износ, това ще бъде голям шок за пазарите", предупреждава Итън Харис, главен икономист в Bank of America. Ако петте милиона барела от Русия бъдат премахнати, цената на петрола може да се удвои до 200 долара за барел, което ще намали световния икономически растеж, добави той.

Междувременно цената на тройунция злато надхвърли границата от 2000 долара, но в момента се търгува за 1984 долара, което е ръст от 0,8%.

Еврото продължи да се понижава и тества паритета си спрямо швейцарския франк. Спрямо долара общата европейска валута се обезценява с един процент до двугодишно дъно от 1,082 долара.

Паладият, който се използва за катализаторите на автомобили и чийто основен износител е Русия, поскъпва с почти 6% до рекордните 3173 долара за тройунция. Алуминият, необходим в самолетостроенето и автомобилостроенето, поскъпва с 3,9% и при цена от 4000 долара за тройунция е по-скъп от всякога. Същото се отнася и за медта, която поскъпна с 1,6% до 10 845 долара.

Що се отнася до движението на цените на отделните акции, унгарската нискотарифна авиокомпания Wizz Air и швейцарската компания за търговия на дребно с туристически стоки Dufry се сринаха с по над 14% в началото на търговията и се озоваха в дъното на Stoxx 600.

В горната част на индекса се озоваха акциите на Polymetal International с ръст от 15% след поредица от промени в борда на директорите, докато книжата на компанията продължават да се възстановяват след продължителни разпродажби заради експозицията ѝ в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Хей, гениите дето се надпреварват със санкции към Русия - намерете начин да покажете несъгласието си без да причинявате "стагфлация за световната икономика". И без да оцъкляте икономиките на два континента. Ще нанесете повече щети на пенсионните СИ фондове, търговията с горива и метали, спестявания и инфлация, отколкото ще нанесе войната. И щетите ще траят много след края й. Помислете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още