IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценовият възход на суровия петрол продължава*

Поскъпването на суровината е обусловено от редица фактори, в т.ч. недостатъчното предлагане, забавянето на преговорите с Иран и войната в Украйна

10:17 | 07.03.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bing Guan/Bloomberg </em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Суровият петрол продължава да поскъпва в понеделник, след като миналата седмица цената на суровината достигна многогодишен връх.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 9%, или 10,63 долара, до 128,74 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 8,204%, или 9,49 долара, до 125,17 долара за барел. Това е най-високото ценово равнище от юли 2008 г. насам.

Поскъпването на „черното злато“ е обусловено от редица фактори, в т.ч. недостатъчното предлагане, забавянето на преговорите по ядрената сделка с Иран, а от края на февруари войната между Русия и Украйна също стана повод за опасения сред инвеститорите. Именно в края на миналия месец цената на петрола надмина границата от 100 долара за барел, достигайки най-високото си ниво от 2014 г. насам.

Връщането на цената на петрола към трицифрена сума в долари за барел отразява как световната икономика се връща към нормалността след пандемията по-бързо, отколкото може да осигури достатъчно предлагане на суровини.

„Докато търсенето се връща на предпандемични нива, предлагането преминава през труден период“, коментира световният ръководител по пазарни анализи във Vitol Group Джовани Серио.

Само допреди няколко седмици очакванията бяха цената на петрола да е средно 110 долара за барел през второто тримесечие на годината. Според JPMorgan Chase & Co. високите цени ще се задържат до края на първата половина на 2022 г., преди да намалеят до средно 90 долара за барел към края на годината. Въпросът обаче е с колко още ще поскъпне „черното злато“, след като само в рамките на няколко дни цената му се увеличи значително. Някои анализатори не изключват възможността барелът да достигне 150 долара тази година.

Миналия вторник суровината достигна 14-годишен ценови връх на ниво от близо 120 долара за барел. Инвазията на Русия в Украйна предизвика тревоги за доставките на редица суровини – от енергийни до земеделски, и накара потребители като Китай да се запасяват.

В същото време Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещите общото название ОПЕК+, се споразумя за ново скромно увеличение на доставките за месец април по време на среща, белязана от темата за войната в Украйна.

Коалицията от 23 страни ратифицира увеличението от 400 хил. барела на ден, продължавайки досегашното постепенно повишение на производството, което бе ограничено по време на пандемията.
Умереният ръст - който много членки не успяват да изпълнят заради проблеми с капацитета - се губи на пазара, разтърсен от руското военно нападение срещу Украйна. Русия е вторият по големина член на алианса ОПЕК+.

Международната агенция по енергетика предупреди, че международната енергийна сигурност е застрашена и планира извънредно отпускане на количества петрол от резервите на САЩ и други страни.

"Петролът поскъпва заради възможността от пълна забрана на руски петрол и продукти“, каза Джон Килдъф от Again Capital, цитиран от CNBC. "Вече високите цени на бензина ще продължат рязко да се покачват. В някои щати цените може да достигна 5 долара много бързо“, смята експертът.

Заедно с петрола поскъпва и златото, което традиционно се приема като съхранител на стойността. Цената на жълтия метал достига 1995,60 долара за тройунция, отбелязвайки ръст от 29 долара.

*Към 10:15 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ами ти ако си червено килимче върху което путин да се разхожда повечето хора не са :) Относно енергията ... произвеждаме 3 пъти повече от колкото ползваме. Газ, петрол питай Путин защо не копахме ? Храни също произвеждаме повече жито от колкото ни трябва. Жалкия бандит от Русия рано или късно ще получи точно това което получават агресорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Ценовият възход на суровия петрол продължава == Слава Украине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Karo
преди 2 години
Не може все да е евтино и да налива камари с новонапечатани пари. По някое време с тези камари пари стигаме до положението всички да карат джипки-трошки дето гълтат по 10-15 литра на 100км. и до положението всеки да ходи постоянно с автомобила си, вместо да ходи т време на време и пеш. Между другото страната ни тази година пак се направи на улава и не увеличи акцизите за горивата, което значи че догодина ръста ще едоста, когато ще трябва да имаме вече новите акцизи, ще е наведнъж вдигането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Вече цял свят видя и продължава да вижда престъпленията на нацисткия кремълски режим, спикойно. Честито, вече сте мразени по цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо дребно твар, не само ще се зъбим, а ще изхвърлим пPocия от всякакви бизнеси, контакти и благини от Белия свят! Убийци, лъжци и крадци, мислите си,че ще ви търпим ли, заради "огромното" ви значение с вашите 8% от световния добив на петрол ли? Дребна твар стотинкаджия, като теб, никога няма да разбере значението на свободата и собствения избор пред цената на нещо си, защото си ментален роб и си търсиш господар на който да се кланяш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Още се зъбете на Русия. Скоро ще ходите пеш и ще ядете камъни. Защото тепърва ще лъсне дефицит на торове, а на лято и на храни. Руснаците под тотално ембарго поне няма да студуват и гладуват. А като лъснат престъпленията на нацисткия режим, какво ще обяснявате на собствените си граждани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още