IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се възстановяват след успокояването на световните страсти

Книжата на H&M поевтиняха с 5,04% заради разочароващите финансови резултати

19:47 | 27.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските фондови борси се разписаха с повишения на индексите във вторник, тъй като притесненията около избухването на евентуална търговска война намаляха, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 затвори с ръст от 1,16%, като всички сектори се придвижиха на зелена територия. Акциите на технологичните компании бяха сред най-добре представящите се, отчитайки поскъпване с около 2%.

Лондонският измерител FTSE 100 прибави 1,61% към стойността си до 6999,88 пункта. Повишението при немския индекс DAX достигна 1,56% до 11970,83 пункта. На борсата във Франция показателят CAC 40 се придвижи във възходяща посока с 0,98% до 5115,74 пункта.

Акциите на GlaxoSmithKline поскъпнаха с 4,8%, след като британската фармацевтична компания съобщи, че ще купи дела от 36,5% на Novartis в общото им дружество за потребителска грижа за здравето за 13 млрд. долара в кеш и ще започне стратегически преглед на някои други свои бизнеси.

Компанията за отоплителни и водопроводни продукти Ferguson отчете повишение в цената на акциите с 6,7%, след като отчете финансовите си резултати за полугодието.

Акциите на Deutsche Bank пък поскъпнаха с 1,14% при новината, че банката се опитви да намери заместник на досегашния изпълнителен директор Джон Краян.

Книжата на H&M поевтиняха с 5,04% в рамките на деня, след като шведският търговец на дребно обави по-ниска нетна печалба за първото тримесечие.

Като цяло основният двигател на пазарните настроения е новината, че САЩ и Китай са отворени за обсъждане на въпроси, свързани с търговията. Новините идват след разрастването на напрежението между суперсилите и страховете от потенциална търговска война. В същото време обаче Германия е готова да предложи на САЩ търговски отстъпки, за да може по този начин да предотврати налагането на мита върху европейския внос на алуминий и стомана, излагайки на показ различията си с Франция по отношение на методите за избягване на търговска война.

Във фокуса на инвеститорите е и политическото напрежение около изгонването на много руски дипломати от САЩ, европейски и други държави, а Австралия дори обяви, че може да бойкотира Световното първенство по футбол това лято в Русия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още