IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GSK купува дела на Novartis от общото им дружество за 13 млрд. долара

Британската фармацевтична компания заяви, че ще направи и стратегически преглед на някои други свои бизнеси

11:25 | 27.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline (GSK) съобщи във вторник, че ще купи дела от 36,5% на Novartis в общото им дружество за потребителска грижа за здравето за 13 млрд. долара в кеш и ще започне стратегически преглед на някои други свои бизнеси, съобщава Ройтерс.

Миналата седмица GSK се отказа да се бори за закупуването на бизнеса с потребителска грижа за здравето на Pfizer, застрашавайки търга, който американската фармацевтична компания се надяваше да донесе до 20 млрд. долара.

Вместо това британският производител ще поеме пълен контрол над дружеството, сформирано с Novartis през 2015 г., чийто продукти включват пастата за зъби Sensodyne, таблетките Panadol и гела за мускулни болки Voltaren.

Предложената сделка е насочена към един от нашите ключови приоритети за преразпределяне на капитала и ще позволи на акционерите на GSK да получат пълната стойност на един от водещите в света бизнеси в потребителската грижа за здравето“, заяви главният изпълнителен директор Ема Уомсли.

Сделката ще увеличи коригираната печалба и паричните потоци, което ще подкрепи усилията за подобряване на представянето, каза тя.

Най-важното е, че това премахва несигурността и ни позволява да планираме използването на капитала ни за други приоритети, най-вече фармацевтични проучвания и развитие“.

Сделката ще приключи през второто тримесечие и подлежи на съответните одобрения.

GSK заяви още, че ще започне стратегически преглед на Horlicks и други хранителни добавки. Прегледът ще включва оценка на участието ѝ в индийското дъщерно дружество GlaxoSmithKline Consumer Healthcare.

Макар че нашето съвместно дружество за потребителска грижа за здравето с GSK се представя добре, моментът е правилен, за да се раздели Novartis с неключов свой актив на атрактивна цена“, заяви главният изпълнителен директор на Novartis Вас Нарасимхан.

Средствата ще бъдат използвани от Novartis за органично разширяване на бизнеса и за придобивания, заяви базираната в Базел компания.

Акциите на Novartis поскъпват с 1,6% след новината, а на GSK – с 2,04%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още