IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха с ръст благодарение на автомобилния сектор

Акциите на Renault поскъпнаха с 6% след съобщения за възможно сливане с Nissan

19:50 | 29.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на водещите европейски фондови борси приключиха сесията с ръст в последния борсов ден от тримесечието, като ралито в автомобилния сектор помогна за повишаване на настроенията на инвеститорите, предава CNBC.

Паневропейският Stoxx 600 затвори с ръст от 0,6%, като повечето сектори завършиха на полижителна територия. Лондонският FTSE прибави 0,17% към стойността си до 7056,61 пункта. Франкфуртският DAX постигна ръст от 1,31% до 12096,73 пункта, а в Париж CAC 40 се повиши с 0,72% до 5167,30 пункта.

Автомобилните компании бяха големите победители, стимулирани от Renault. Акциите на автомобилния концерн постигнаха ръст от 6% след съобщения в медиите за възможно сливане с Nissan. Книжата на компанията се търгуваха близо до 10-годишен връх след новината, но тя отказа коментар по темата.

Секторът на електрокомпонентите също беше сред най-добре представилите се след повишаване на рейтинга. Освен това акциите на презастрахователната компания Swiss Re поскъпнаха с 2% след съобщения, че японската компания SoftBank обмисля закупуването на дял от 25%.

Вниманието на пазара обаче остава насочено към представянето на технологичните компании след разпродажбите на Wall Street. Първоначално секторът се представяше добре, но навлезе в негативна територия в края на сутрешната търговия.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Джон Краян изпрати писмо до служителите си, в което заяви пълния си ангажимент към банката след съобщенията, че скоро може да бъде уволнен.

Германската безработица достигна рекордно ниско ниво през март от 5,3%, сочат нови данни. В същото време дефицитът по текущата сметка на Великобритания възлиза на 18,4 млрд. паунда в последното тримесечие на 2017 г., по-ниско ниво от очакванията на анализаторите.

По-рано в четвъртък стана ясно, че цените на жилищата във Великобритания са намалели с 0,2% на месечна основа през март, което е под очакванията на анализаторите.

В четвъртък се навърши и една година, откакто британският премиер Тереза Мей започна процеса по напускане на Европейския съюз. След 365 дни Великобритания вече няма да е пълноправен член на съюза, въпреки че ще има преходен период от около 21 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още