IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси завършиха на червено в очакване решението на Фед

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с леко понижение от 0,17%

19:15 | 21.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари затвориха на червено в сряда, докато инвеститорите гледат с очакване към вероятното повишаване на лихвените проценти в САЩ по-късно днес, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с леко понижение от 0,17%, а бизнес секторите и основните борси приключиха разнопосочно търговията.

В Лондон индексът FTSE отписа 0,32% от стойността си, а френският САС – 0,24%. Единствено германският бенчмарк DAX завърши с минимален ръст от 0,01%.

Секторът на основните ресурси в Европа се възстанови от загубите си от по-рано през деня, записвайки ръст от 1,7% в края на сесията. Базираният в Люксембург производител на стомана Arcelormittal приключи на върха в сектора, след като акциите му поскъпнаха с над 4%.

Преди това върху сектора натежаха опасенията за глобална световна война. До голяма степен се очаква американският президент Доналд Тръмп да въведе мита върху вноса на китайски стоки за 60 млрд. долара до края на седмицата. Инвеститорите се опасяват, че това може да ескалира до търговска война, което ще бъде сериозна заплаха за глобалния икономически растеж.

Петролът и природният газ също се представиха добре и приключиха следобедната търговия с 1,24% нагоре. Британската Tullow Oil отбеляза най-добро представяне, а акциите ѝ поскъпнаха с почти 4%.

Секторът на комуналните услуги изпита силно волатилна сесия, но в крайна сметка записа ръст от 4%. Целевите цени за акциите на италианската А2А и германската E.ON бяха ревизирани нагоре от Kepler Chevreux днес сутринта. В резултат и двете компании завършиха на зелено, а ръстът в цената на акциите на А2А бе от над 1%.

Технологичната компания Ubisoft се изкачи до върха на европейския бенчмарк, след като председателят на Vivendi Винсент Болор изгуби двугодишна битка срещу основателите ѝ. Френската медийна група Vivendi обяви планове за продажбата на дела в производителя на видео игри за 2 млрд. евро днес. Акциите на Ubisfot поскъпнаха с 3,8% в края на търговията.

Вторият по големина търговец на дребно за стоки за дома в Европа обаче се срина до дъното на индекса, след като групата обяви смесени прогнози. Kingfisher отбеляза по-добър от очакванията ръст на годишната печалба, но изрази безпокойство за по-“несигурно“ бъдеще. Акциите му потънаха с 10,7% при затварянето на пазара.

В САЩ борсите се търгуват на зелено, докато инвеститорите очакват решението по паричната политика на Федералния резерв по-късно днес, както и първата пресконференция на Джером Пауъл като председател на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още