IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френското правителство ще поеме част от дълга на железниците

Синдикатите са отворени за преговори, но продължават всички планирани протести

20:36 | 07.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В опит да сложи край на стачката, която продължава от април премиерът на Франция Едуар Филип обяви, че държавата ще поеме "значителна част от дълга" на SNCF, но без да посочва сума, съобщи АФП. В отговор синдикатите обявиха, че всички протести продължават, но са отворени за преговори, ако правителството докаже волята си в следващите седмици преди законът за реформата в железниците да влезе в Сената на 29 май.

Дългът на държавната SNCF в момента е 46,6 млрд евро и се очаква да премине границата от 50 млрд евро през 2020 година, съобщава в. Le Figaro.

Решението бе обявено след среща на синдикатите с премиера в Париж на 7 май.

След срещата генералният секретар на синдиката в железниците каза, че точната сума на опрощаването на дълга не е посочена, но че отписването ще стане „постепенно” от първи януари 2020 година до 2022 година.

Премиерът Филип каза, че текстът на проектозакона за реформата "няма да се промени много". Нова среща на правителството и синдикатите може да има на 24-25 май.

Реформата във френските железници, която е най-голямата след национализацията им през 30-те години на 20 в. се превърна в тест за решението на президента Еманюел Макрон да прокара реформи в първата от петте години на мандата си.

Реформите

Президентът Макрон обеща да извърши реформата в задлъжнялата SNCF преди отварянето на жп индустрията за конкуренция през 2020 година. Той предложи отмяна на специалния статут на жп работниците, което позволява на някои от тях да се пенсионират на 52-годишна възраст. Промените ще важат само за нови служители.

Реформата предвижда още SNCF да стане публична собственост, вместо държавна.

Споделено пътуване

Докато влаковете стачкуват, французите изпробваха всички средства за придвижване – от споделено пътуване с BlaBlaCar, където търсенето на колите скочи 6 пъти, до автобуси като междуградските линии на FlixBus, където онлайн записванията се увеличиха с 60% по данни на базираната в Мюнхен компания, цитирани от Bloomberg.

Сблъсъци в Париж

Докато премиерът Филип и синдикатите даваха пресконференция в седалището на правителството в Париж, на гара "Монпарнас" в Париж железничари и полиция участваха в сблъсъци, което доведе до използване на сълзотворен газ. ЖП работниците, подкрепени от студенти се опитаха да блокират гарата в Париж в знак на протест срещу реформите.

Още новини можете да намерите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още