IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" с ръст на доставките на газ в региона на строящия се "Турски поток"

В България доставките са се увеличили с 6,8% спрямо същия период на миналата година

15:27 | 02.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През изминалите 11 месеца руският газов гигант "Газпром" е увеличил доставките на газ за страните от региона на строящия се газопровод "Турски поток", съобщи днес пресслужбата на компанията, цитирана от ТАСС.

В България доставките са се увеличи с 6,8% спрямо същия период миналата година, в Турция - с 20,4 на сто, в Гърция - с 11,4%, в Унгария - с 22,3%, в Сърбия - с 26,1 на сто, се уточнява в съобщението.

На 7 май "Газпром" започна строителството на морския участък на газопровода "Турски поток" край руското крайбрежие на Черно море. 

Проектът "Турски поток" предвижда построяване на газопровод през Черно море до европейската част на Турция и след това - до границата с Гърция. Морската част ще бъде с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия - 180 километра.

Първата линия на газопровода ще бъде предназначена за турския пазар, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа, като всяка ще бъде с капацитет 15,75 млрд. куб метра газ годишно. Общата стойност на проекта се оценява на 6 милиарда долара, отбелязва ТАСС. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още