IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Lufthansa договориха спасителния план*

Спасителният пакет ще е в размер от 9 милиарда евро срещу две места в Борда и 20-процентов дял от авиопревозвача

14:05 | 25.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германия отправи официална оферта за спасяването на Deutsche Lufthansa AG, въпреки че преговорите за одобрение на сделката от Европейския съюз се бавят. Това посочват запознати с въпроса източници на Bloomberg.

Комитетът, който управлява германския Фонд за икономическо стабилизиране проведе среща в понеделник, за да обсъди спасителен пакет на стойност 9 млрд. евро, посочва запознат. Срещата, която бе отлагана през последните дни, е знак, че Германия е готова да финализира своето предложение, въпреки че ситуацията остава несигурна.

По информация на DPA правителството в Берлин и Lufthansa вече са сключили принципно споразумение за спасителния пакет, но не се посочват източници на информацията. По-късно те бе официално обявена от компанията.

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел искаше да отправи официална оферта към превозвача още този уикенд, но преговорите между Берлин, Lufthansa и Европейската комисия бавят плановете, посочва един от източниците.

Рамката по спасителната програма стана известна миналата седмица. В рамките на плана германската държава ще стане най-големият акционер в компанията.

Спасителният пакет ще е в размер от 9 милиарда евро под формата на заем и капитали.  Срещу тях държавата ще получи временно две места в надзорния съвет и 20-процентов дял от авиопревозвача. В замяна възнагражденията в ръководния състав на компанията ще бъдат ограничени. Мерките, които трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия и от извънредно общо събрание на акционерите, включват кредит от 3 милиарда евро, гарантиран от Берлин, закупуване на акции за 300 милиона евро в рамките на увеличение на капитала, както и инжектиране на капитал от 4,7 милиарда евро без право на глас, уточни компанията в комюнике.

Lufthansa поема и ред ангажименти за устойчиво развитие, включително обновяване на самолетния парк. Държавата ще разпродаде дела си от компанията до края на 2023 година с надеждата, че сделката ще излезе с печалба за данъкоплатеците.

Акциите на Lufthansa поскъпват с близо 4% на борсата във Франкфурт минути преди 14 ч. българско време.

В събота стана ясно, че спасяването на финансово затруднената германска авиокомпания може да се забави. В последната фаза на разговорите федералното правителство на Германия е подало нови искания, които биха направили санирането на концерна почти невъзможно, пише Handelsblatt, като се позовава на информирани източници. Според тях Lufthansa трябва да приеме всички самолети, които са поръчани от европейски производител. Всъщност става въпрос за Airbus, европейския конкурент на Boeing.

Това би било огромно финансово бреме за Lufthansa, която е поръчала десетки самолети от Airbus. През следващите три до четири години ще бъдат необходими над пет милиарда евро, за да бъдат придобити поръчаните нови самолети, твърдят експерти. По този начин обещаната от федералното правителство сума от около девет милиарда евро ще бъде значително намалена, а спасяването концерна вече няма да бъде изгодно чисто от икономическа гледна точка, твърдят преговарящи.

Актуализирано в 21,30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още