IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия губи 30 мрлд. евро заради липсата на персонал

Негативната тенденция може да се засили и през следващите години

11:05 | 17.04.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако компаниите можеха да запълнят всички свободни позиции със специалисти, икономиката на Германия щеше да нарасне още повече - и то със силен ръст. Липсата на квалифициран персонал свива германския икономически растеж с до 0,9% годишно. Това става ясно от проучване на Института на германската икономика (IW Köln), цитирано от Spiegel.

Според анализа корпоративна Германия има нужда от около 440 000 специалисти. Ако те бъдат наети, икономическата продукция в Германия би могла да е с 30 млрд. евро по-висока, показва още проучването. Трудното и често неуспешно търсене на квалифицирани служители е важна причина за ниските бизнес инвестиции и претоварения капацитет.

Всъщност недостигът на квалифицирани служители сега е в началото на списъка с притеснения в много компании.

Наскоро проучване, проведено от Германската индустриално-търговска камара (DIHK) сред 24 000 фирми, разкри, че 60% от всички компании оценяват недостига на квалифицирани служители като най-голям бизнес риск. Преди осем години този дял е бил едва 16%.

Тази тенденция може да се засили и през следващите години. Според изчисление на изследователския институт в Базел Prognos през 2030 г. Германия може да изпитва недостиг на до 3 милиона квалифицирани работници - дори и ако всяка година в страната влизат 200 000 квалифицирани служители.

Продължението вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 6 години
само се мрънка, обаче и там и тук бюджета за помощи и всякви глyпoсти е по голям от този за образование и наука .... а по голяма помощ за един човек от това да го образоваш НЯМА ! ... учене и четене му е цаката !Ако щете това дава отражение и върху сигурноста, по умните и образовани хора са по малко склонни на агресия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
bghighlander
преди 6 години
Те тия нали бяха "супер квалифицирани"? Какво още да им "квалифицират"? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Ми да ги квалифицират, малко ли им дойдоха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още