Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Германия се противопоставя на решението на ЕК за газа и ядрената енергия

Берлин призова Брюксел да промени процедурата за одобрение на правилника на блока за устойчиви инвестиции

Германия се противопоставя на решението на ЕК за газа и ядрената енергия

Снимка: Bloomberg L.P.

Германия заяви, че се противопоставя на предложението на Европейската комисия (ЕК) за класифициране на ядрената енергия като устойчив енергиен източник, което същевременно подкрепя употребата на природен газ като преходно гориво по пътя на Европейския съюз (ЕС) към въглероден неутралитет. 

Още по темата

В писмо, изпратено от федералното правителство до Брюксел късно в петък, Германия също призова изпълнителната власт на блока да промени процедурата за одобрение на правилника на блока за устойчиви инвестиции, за да даде на държавите членки и на Европейския парламент по-голямо право на глас, съобщава Bloomberg.

ЕК очаква коментари от страните от ЕС до 21 януари относно проект на регламент, който подробно описва ролята на атомната енергия и газа в т.нар. таксономия.

„Колкото по-дълго работят атомните електроцентрали, толкова по-голям става проблемът с ядрените отпадъци“, се посочва в писмото на Германия, публикувано на уебсайта на Министерството на икономиката в събота.

Според германското правителство ядрената енергия не е устойчива.

Газът не може да се разглежда като устойчив източник на енергия в дългосрочен план, пише правителството, а по-скоро като преходно решение за ускоряване на трансформацията към зелена енергия.

„Газовите електроцентрали могат да улеснят бързия преход към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и намаляването на емисиите в енергийния сектор като цяло, да допълнят, а не да изместят възобновяемата енергия“, се казва в доклада.

Европа е изправена пред растяща съпротива срещу предложеното от нея добавяне на газа и ядрена енергия към нейната зелена пътна карта. ЕК казва, че е необходимо условно включване на тези енергийни източници, за да се откажат някои страни от въглищата и да се улесни преходът към чиста енергия.

Германия призова ЕС да вземе решение относно критериите за ядрената енергия и газа в процедура, която позволява по-широка политическа дискусия. Най-голямата икономика в Европа и четвърта по големина икономика в света би желала предложението да бъде подложено на обществени консултации и след това да бъде одобрено в обикновената законодателна процедура, при която е необходима подкрепата на мнозинството от националните правителства и Европейския парламент, за да влезе в сила като закон.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
1
 
2
 
12
ing5rov до: fon
преди 3 месеца
мхм , затуй сега далаверата е в износа на ядрения ток ... ти май не си по-умен от аватара си ... : )))
0
 
6
 
11
aldy до: Shadow1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Соларните панели имат много проблеми, за които "зеленикаквите" мълчат като пукали. Без литиеви акумулатори те не стават за много работа. А 1 тон литий се произвежда с изразходването на около 2000 тона питейна вода, едно от най-ценните и дефицитни неща на планетата. Големите тъмни площи се нагряват прекомерно от слънчевите лъчи и променят местния климат, довеждайки до по-високи местни температури и по-чести поройни валежи и градушки. Преработката на панелите също е порядъчно мръсен и енергоемък проблем. Но за това се мълчи, както се замълча за озоновата дупка, която натъпка с пари дюпоновците. Та "високите" технологии в ръцете на нискоинтелигентни и алчи, лакоми за печалби хора, нови Остапбендеровци, са опасно нещо.
2
 
4
 
10
aldy до: fon
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Като гледам колко е скъп токът от АЕЦ "Козлодуй", та ти вЕрвам до скъсване. Оти не се занимаваш с нещо общественополезно? Какво били казали Р.Овч. и БСП, та затова токът от АЕЦ скъп? Това ли ти са познавателните източници?
4
 
2
 
9
fon до: ПИЧ
преди 3 месеца
А ти разбираш ли, че в статията се иска АЕЦ да живеят на дотации защото токът им е много скъп? Или слушаш още Р.Овч. и БСП-то какво са ти казали за "евтиния ядрен ток"?
3
 
6
 
8
преди 3 месеца
Крайно време е да се спре с това някой да казва , кой каква енергия ще произвежда , на каква цена. Кой каквоито иска мощности ще си инсталира, според нуждите. Кое било замърсяващо, устойчиво и бабинта ви трънкина. С какво по-бедните народи ще плащат сметките. Всеки трябва да си води собствена енергийна политика и да се снабдява, както намери за добре.

Още от Европа
Европейските борси избягаха от пониженията в началото на седмицата