IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия заменя камионите с товарни влакове

ЕК одобри схема с бюджет от 200 млн. евро за насърчаване на превозите с жп транспорта

16:31 | 17.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) одобри германската схема за насърчаване на товарните превози чрез жп транспорт, съобщават от Брюксел. По тази инициатива Германия ще похарчи 200 млн. евро в следващите пет години (2021 - 2025 година).

Целта е намаляване на емисиите въглероден диоксид и реализацията на записаното в Зелената сделка.

По схемата от държавата ще бъдат финансирани до 50% проекти за изграждане на коловози и друга инфраструктура, насърчаващи интермодалните превози.

Оценката на ЕК е, че тези планове не нарушават европейските правила за отпускането на държавна помощ. Те ще помогнат за реализирането на политиките за околната среда и за подкрепа на железопътния транспорт, който е по-малко замърсяващ спрямо автомобилния транспорт.

2021 година ще бъде годината на железопътния транспорт в ЕС. Европейският съвет и Европейският парламент се договориха за основните събития около тези планове и представиха този вид транспорт като "зелен, удобен и сигурен начин за пътуване".

По данни на Statista в последните години превозените от жп транспорта стоки в Германия намаляват. През 2019 година са били реализирани 113 млрд. тонкилометра, спрямо почти 130 млрд. през 2018 година. Извършената работа, измерена в тонкилометри, съответства на превоза на един тон товар на разстояние един километър от железопътния транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още