Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Гръцката икономика ще бъде подложена на строг надзор след спасителната програма

Според финансиста Христос Кацанис излишъкът на страната е по-висок от очакваното, но по-важното е как ще се използва

гледано: 1919   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

В този момент картината в Гърция е много смесена, каза финансистът Христос Кацанис в ефира на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки, коментирайки излизането на Гърция на 20 август 2018 от меморандума за спасителния заем, който финансово поддържа страната вече осма година.

"Естествено, ще бъде постижение да се излезе от меморандума. Това положение продължава от осем години. След тези 8 години Гърция има сериозно намалено БВП - 25%. Сирия, например, с 5 години война, има намаление от 28% на БВП. Това намаление на БВП има своето отражение, особено върху най-бедните членове на обществото", заяви той.

Едновременно с това много от най-добрите гърци са напуснали страната. Този проблем е познат и на България. Това не е само удар върху производителността и възможностите за развитие, но и за демографията на страната, отбеляза събеседникът. 

"Прогнозите за ръст през 2017 бяха 2,7%, а ръстът бе 1,4%. Много анализаторите смятат, че това се дължи на намалената ликвидност на икономиката заради факта, че има много данъци и други мерки, които удариха и домакинствата, и предприятията". 

От друга страна има постигнат един излишък, който е много по-силен от очакваното, подчерта гостът. "Предвиждаше се 1,7% бе прогнозата, а се постигнаха 4,2%. Въпросът е как ще се използва този излишък. Нещо подобно стана и през 2016 г., което означава, че се плаща всичко и остава сума, която е гаранция за изплащане на дълговете". 

Ще има много строг надзор - четири пъти годишно, но няма да натискат, както досега да се взимат нови мерки, но като учители ще казват - това върви, това не, коментира Кацанис бъдещият контрол на кредиторите. Има друг момент - нови мерки няма да бъдат взети, но вече има взети решения за мерки, които ще се приложат през 2019 или 2020. Ще има намаление на пенсии и индиректно намаляване на заплати чрез по-високи данъци. Не знам как хората ще реагират на това, допълни той

Как Гърция ще обслужва кредитите си занапред? Доколко ще се разчита на инвестиции и на пазарите? Доколко независима ще излезе Гърция след излизането й от Меморандума? Защо Гърция не се намира в ситуацията на една обикновена Южноевропейска държава, като например Португалия или Испания?

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Борис Джонсън ще бъде следващият премиер на Великобритания