IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция бави ключови реформи в енергийния сектор

Забавянето може да се отрази върху финалния преглед на спасителната програма за страната, прогнозира "Катимерини"

14:11 | 27.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Последният преглед на спасителната програма за Гърция ще бъде разгледан от Еврогрупата през юли, а не през юни, каквито бяха очакванията по-рано, съобщава гръцкото издание „Катимерини“, позовавайки се на свои източници.

Причината за отлагането е, че европейските институции са установили забавяне на ключови реформи, основно по отношение на промените в приватизационния фонд, очаквани от кредиторите.

В Брюксел вече подготвят различни сценарии във връзка с възникналата ситуация, твърди още изданието. Един от тях е Гърция да не получи финалния транш по споразумението, който обаче е необходим като финансов буфер за страната. Другият вариант е недовършената работа да бъде включена в условията в допълнителна програма след края на третото спасително споразумение.

Четвъртият финален преглед на програмата трябваше да приключи през май и резултатите да бъдат разгледани през юни. Сега обаче европейските институции се опасяват, че няма да приключат прегледа до юни или дори до началото на юли. Спасителната програма за Атина трябва да приключи през август.

В ЕС виждат проблеми с приватизацията на газовия оператор DEPA, петролната Hellenic Petroleum, както и бавното придвижване на процедурата за продажбата на ТЕЦ-ове на енергийната PPC. Планираното раздържавяване в енергийния сектор трябва да приключи до края на 2018 година.

Според гръцкото издание кредиторите вече са обърнали внимание на забавянето на процедурите на енергийния министър Йоргос Статакис. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още