IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция възобновява директните полети с чуждестранни туристи от 1 юли

Страната намалява до края на октомври данъка върху продажбите на фериботни, самолетни и автобусни билети

22:40 | 20.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Гърция ще позволи постепенно възобновяване на директните полети от чужбина към туристическите дестинации в страната от 1 юли, заяви премиерът Кириакос Мицотакис, след като обяви мерки за финансова подкрепа за съживяване на ключовия туристически сектор на страната, предава Bloomberg.

“След като спечелихме здравната битка, ще спечелим и войната за икономиката“, каза гръцкият премиер в телевизионно обръщение към нацията, в което представи плана. Но гърците ще трябва да покажат същата дисциплина, гъвкавост и солидарност, която спечели „глобално възхищение“ на страната по време на извънредното положение заради вируса, допълни Мицотакис. Според него приоритет е „запазването на работните места“.

Гърция, която има население от около 11 млн. души, обяви 2850 потвърдени случая на коронавирус и 166 починали към сряда, като равнището им на човек от населението е значително по-ниско в сравнение с Италия, Испания и Франция.

Ресторантите в страната ще отворят отново врати на 25 май, а забраната за пътувания към островите за хора, които не са местни жители, също ще бъде отменена.

На 15 юни преди пристигането на първите полети с чуждестранни посетители Гърция ще отвори отново сезонните си хотели, заяви Мицотакис.

От 1 юни до края на октомври страната ще намали данъка върху продажбите до 13% спрямо 24% за фериботните, самолетните и автобусните билети, за кафето и безалкохолните напитки, сервирани в кафенета, барове и ресторанти, и за билетите за кино на открито, каза Мицотакис.

Правителството планира също да субсидира част от заплатите на служителите в секторите, които пострадаха най-тежко от кризата, включително туризма, съставляващ около една пета от икономиката на Гърция. За целта ще бъдат използвани европейски средства от програмата на блока SURE на стойност 1 млрд. евро (1,1 млрд. долара) през първата фаза.

Правителството ще плати и помощите при безработица на сезонни работници, които няма да бъдат наети тази година.

„Никога не съм крил факта, че битката за живота ще има тежки икономически последици. Освен това в цял свят цената вече е огромна“, заяви Мицотакис, цитиран от гръцкия вестник „Катимерини“.

„Рискът за Гърция вероятно е по-голям. Не само защото кризата удари ключови сектори като туризма и кетъринга, но и защото пандемията спря хода на страната в момент, когато тя бързо се насочваше към пътя на развитието“, допълни гръцкият премиер.

Мицотакис отбеляза, че януари и февруари са били „отлични месеци“ за гръцката икономика, но „те изглеждат толкова далечни“.

„Затова трябва да възстановим нишката на напредъка, така че от примерна страна в защитата срещу вируса да се превърнем в модел за връщане към просперитет“, каза гръцкият премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още