IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Финландия дава зелена светлина за "Северен поток" 2

През март германските власти дадоха всички необходими разрешително за реализацията на проекта

08:09 | 06.04.18 г. 2
<p>
	Проектът &quot;Северен поток&quot;. <em>Схема: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Проектът "Северен поток". Схема: "Газпром"

Разширението на "Северен поток" получи разрешение за строеж и в изключителната икономическа зона на Финландия от Министерството на икономиката, съобщи "Газпром". Дължината на участъка в Балтийско море е 374 километра. Общата дължина на газопровода е 1200 километра.

Проектът има нужда от още едно одобрение - по Закона за водите, за да може да започне строителството в териториалните води на Финландия. Очакванията са, че това ще стане през следващите седмици.

През март германските власти дадоха всички необходими разрешителни за строителството на "Северен поток" 2. Сега проектната компания Nord Stream AG очаква и одобрението на властите в Дания, Швеция и Русия.

Тръбите на новия газопровод ще бъдат поставени успоредно със сега съществуващия "Северен поток". Мощността на проекта е 55 млрд. куб. метра годишно. От "ГАзпром" посочват в своето съобщение, че увеличените количества газ ще помогнат за намаляване на емисиите СО2. Газът може да бъде използван за производството на електроенергия, което ще балансира зелената енергия.

Според Русия проектът е изцяло подчинен на икономическата логика и сочат като доказателство ръстът на доставките по "Северен поток" в момента. Нещо повече - във финансирането на проекта участват и пет големи западни компании - OMV, Uniper, Engie, Shell и Wintershall.

Проектът обаче разделя Европа - страни от Централна и Източна Европа настояват, че той ще повиши зависимостта на общността от руския природен газ, а Москва ще използва тръбите като геополитическо оръжие.

Големият лобист за "Северен поток" 2 обаче е най-голямата европейска икономика - Германия. Ясна подкрепа за проекта изказа и Австрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 29 rate down comment 6
julian12
преди 6 години
Чак пък източна европа ... А къде останаха танкерите с евтината газ на чичо Сам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още