IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Independent: Великобритания е съгласна да приеме сделка „от норвежки тип“ с ЕС

Според представители на работната група за Brexit в ЕП британски представители не са изразили несъгласие с предложенията на Брюксел за преходния период

13:58 | 23.01.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания вече е изразила принципно съгласие за сключване на сделка като тази между ЕС и Норвегия за преходния период след Brexit, в рамките на която ще приеме всички правила на съюза, но няма да има право да ги променя. Това съобщава високопоставен източник от Брюксел за британския опозиционен вестник Independent.

По думите на ключов член от екипа за Brexit на Европейския парламент от британска страна не е имало съпротива на този план, което означава приемане на правилата за свободно движение и митнически съюз, както и запазване на юрисдикцията на Европейския съд.

Белгийският евродепутат Филип Ламберт заяви, че Великобритания е съгласна с предложенията, което означава, че след напускането на съюза пред март 2019 г. страната ще продължи да има повечето функции на държава членка до декември 2020 г., когато свършва преходният период. Това се очаква да включва и пълен достъп до единния пазар. 

Лондон също така ще продължи да внася средства в европейския бюджет, но няма да има право на участие във взимането на решения, нито място в Европейския съвет – ситуация, наподобяваща настоящите отношения между Норвегия и ЕС.

Според Ламберт, който е член на работната група за Brexit към ЕП, вече са проведени преговори за преходния период, в рамките на които британските представители не са изразили несъгласие с предложенията за преходен период.

„Трябва да бъде сделка от норвежки тип, не може да бъде нищо други и това беше принципно съгласувано“, каза Ламберт.

Шестимата евродепутати в работната група координират и подготвят стратегията на Европейския парламент за развода с Лондон. Те провеждат регулярни срещи с преговарящия на ЕС за Brexit Мишел Барние и посещават някои заседания с участието на британски представители.

Мнението на Ламберт беше потвърдено и от друг евродепутат от групата - Елмар Брок, който на свой ред определи преходния период като „норвежко споразумение за ограничен период от време“. По думите му Брюксел е на път да направи официално предложение, като изявление по въпроса от ЕП ще даде през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
red6
преди 6 години
После ще настъпи интересното, като изтече преходния период. Щото те за след това по-добра сделка няма да получат :D Може и да им се услади преходния период в сравнение с това, което ще настъпи после... И просто да го продължат за неизвестен период от време. Щото акулите от ситито като ревнат и... :D :D :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
khao
преди 6 години
демек си остават отворени за бежанците :):) и се наиграха по най добрип начин, браво мейтове, браво ! Пак ще плащате и ще спазвате правилата на ЕС, но поне вече няма да слагате прът в колелото на ЕС !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още