IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия затваря магазините, ресторантите и фирмите

Ще работят само магазини за хранителни стоки, аптеки и дрогерии

23:37 | 11.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Полицейска кола на фона на Испанските стъпки в Рим, Италия, в сряда, 11 март 2020 г. <em>Снимка: Джералдин Хоуп Гели / Блумбърг</em></p>

Полицейска кола на фона на Испанските стъпки в Рим, Италия, в сряда, 11 март 2020 г. Снимка: Джералдин Хоуп Гели / Блумбърг

Премиерът на Италия Джузепе Конте увеличи правителствената намеса в затруднената от разпространението на коронавируса икономика, като нареди всички магазини да бъдат затворени, с изключение на тези за хранителни стоки и аптеки и дрогерии.

При повече от 12 000 случая на заразени в страната и ръст от 31% на смъртните случаи до 827 в сряда, Италия ще закрие всички несъществени предприятия, като само магазини за хранителни стоки и аптеки ще продължат да работят пълноценно. Фабриките могат да продължат да работят, с „предпазни мерки“, заяви премиерът в телевизионно обръщение към нацията.

Италианският лидер беше под натиск от губернаторите на север - икономическият двигател на страната и региона, най-силно засегнат от вируса - да предприеме по-драстични мерки, предава Bloomberg.

Ще бъде назначен „спешен мениджър“, който да се справя с координацията на вируса, а страната ще ускори производството на ключови медицински материали, каза Конте.

Въпреки че всички барове и ресторанти ще бъдат затворени, доставките на храни ще бъдат разрешени и няма нужда гражданите да бързат да купуват храна, каза той и добави, че транспортът и банковото дело ще бъдат гарантирани.

Италия става все по-изолирана, като съседните страни частично затварят границите. Австрия и Словения ограничиха влизането до онези, които са тествани отрицателно за коронавирус, докато Швейцария затвори девет малки гранични пункта.

Някои компании вече предприеха стъпки преди правителствения ход. Burger King временно ще затвори своите директно управлявани ресторанти в Италия, а редица франчайзинг магазини също ще затворят.

Apple Inc. ще затвори всички 17 свои търговски обекти в Италия. Приоритетът „остава здравето и безопасността на всички в общностите, които обслужваме“, заяви Apple в сряда.

Лидерът на опозицията Матео Салвини от силната в Северна Италия партия „Лига“ засили натиска за икономическото облекчение и за по-сериозна блокада, тъй като малките предприемачи и семейства, които съставят неговата избирателна база, изпитват все повече затруднения заради пандемията.

Губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана, също от „Лига“, заяви, че първата фаза на блокирането за градовете на юг от Милано от осталата част от страната, е успешна, като посочва, че фактически в зоната разпространението на заразата е спряно.

В сряда Световната здравна организация обяви разпространението на новия коронавирус за глобална пандемия – първата от 2009 г. насам. Случаите на заразени в световен мащаб станаха над 120 000, а починалите са над 4300.

Централните банки също реагират на рисковете от коронавируса. След Федералния резерв и Английската централна банка също намали основната си лихва в сряда с 50 базисни пункта до 0,25%. По-рано днес сатана ясно също, че Фед увеличава средствата, които ще предоставя на банките чрез овърнайт репо-сделки до 175 млрд. долара.

 В сряда Великобритания обяви, че отпуска пакет стимули в размер на 30 млрд. паунда, часове след като Английската централна банка (АЦБ) понижи извънредно лихвените си проценти. Случаите на болни в страната са записали увеличение от 22% до 456.

Италианското правителство обеща 28,3 млрд. долара за борба с епидемията, докато Европейската централна банка предупреди за криза в стила на 2008 г., а германският канцлер Ангела Меркел обеща да направи „всичко необходимо“, за да устои страната на икономическата буря.

По-рано стана ясно, че 66-годишната българка, която вчера беше хоспитализирана в „Пирогов“ в изключително тежко състояние, с положителна проба за COVID-19, е починала днес в 15.42 ч., съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
Евала за големите топки! Така се ограничава разпространението на заразата.. Приоритетът остава здравето и безопасността на всички в общностите, които обслужваме, заяви AppleАми логично е: няма хора - няма икономика. Замисляйки се за здравето на хората днес, икономиката ще се възстанови утре (образно казано).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още