IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Нейков: Няма законово препятствия за въвеждане на четиридневна работна седмица

В Испания ще има пилотен проект с 200 компании с нова организация на труда, посочи Биляна Манолова от Българо-испанската търговска камара

18:29 | 17.03.21 г. 1
Ив. Нейков: Няма законово препятствия за въвеждане на четиридневна работна седмица

Според него в момента, в който една фирма предложи четиридневна работна седмица при същото заплащане, ще има опашка от кандидати.

„Режимът на непълното работно време е познат от десетилетия у нас. Въпросът е, че като намаляваш работното време, за да получиш същия краен продукт като обем и стойност, би трябвало да вдигаш пропорционално производителността на труда“, заяви Нейков.

По думите му при едно такова намаляване на работните дни, е необходимо производителността на труда да се вдигне с минимум 20%. Нейков отбеляза, четиридневната работна седмица е приложима в определени сектори като консултантски и софтуерни компании. Той посочи,че фирми от производството трудно ще го приложат, но се надява стъпка по стъпка това да се случи. Нейков даде пример с Нова Зеландия, където са акцентирали на производителността.

Нейков смята, че след установяване на стандарта на петдневна работна седмица от 70-те години на миналия век, сега започва едно общо движение във всички развити страни в търсене на една нова организация на труда.

Той обаче е категоричен, че бизнесът трябва да вижда устойчивост на мярката, но „засега такива сигнали няма в България“.

Иван Нейков обърна внимание на работата от вкъщи по време на пандемията и на този фон преценява, че по-късата работна седмица има плюсове и минуси.

Биляна Манолова, заместник-председател на Българо-испанската търговска камара разказва за плановете на испанското правителство да въведе подобна инициатива в страната, която ще стане първата в Европа с по-кратка работна седмица.

„Испания стартира пилотен проект, който се очаква да започне в рамките на три години и ще включва 200 компании с работници между 3 и 6 хиляди. Очаква се компаниите да получат по 250 хиляди евро, която през първата година ще получат 100% финансиране, през втората – 50% и през третата – 33%, с цел да няма намаляване на работната заплата и да не се губят работни места", обясни Манолова и поясни, че правителствената подкрепа е когато се разпределят от европейските фондове 50 млн. евро като мярка от Плана за възстановяване и устойчивост.

Как се отрази на Франция 35-часовата работна седмица – пет дена по седем часа? Ще стане ли петдневната работна седмица в миналото? Какви са дебатите в испанското общество и бизнеса за намаляване на работното време?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Един Българин
преди 3 години
Ще има опашка от кандидати разбира се. То и сега вкъщи работим по 10 часа ... 4*10 < 5*10, но пък = 5*8 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още