IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излишъкът по текущата сметка на Германия е най-големият в света за 2017 г.

Положителният платежен баланс се дължи основно на търговията със стоки и силното търсене от европейските и американските пазари

16:25 | 16.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Излишъкът по текущата сметка на Германия е бил най-големият в света за 2017 г. Това показва информация на базирания в Мюнхен икономически институт Ifo, което не е изключено да доведе до нови критики за икономическите и фискални политики на най-голямата европейска икономика, съобщава Ройтерс.

Според данните излишъкът по текущата сметка на страната – измерваща движението на стоки, услуги и инвестиции, е на първо място в света за втора поредна година и е в размер на 287 млрд. долара.

Веднага след „двигателя на Европа“ се нарежда Япония с 203 млрд. долара.

В продължение на години от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия призоваваха Берлин да увеличи местното търсене и вноса, за да може да се намали липсата на икономическо равновесие и да се даде нов тласък на световния растеж, включително и в рамките на еврозоната. 

Критики дойдоха и от страна на американския президент Доналд Тръмп, който заяви, че Германия прави прекалено малко, за да намали търговския си излишък със САЩ, обвинявайки страната в „много лоши“ търговски политики.

От своя страна канцлерът Ангела Меркел отговори на обвиненията, като заяви, че частното потребление се е превърнало в основен задвижващ елемент на растежа. По думите й германският излишък е в резултат на взаимодействие между търсенето и предлагането на международните пазари, както и това, че Берлин има само ограничено влияние върху други важни фактори като обменните курсове на еврото и цените на енергийните източници.

Според Ifo Китай е бил на трета позиция през изминалата година с положителен баланс от 135 млрд. долара, по-малко от половината на Германия.

Излишъкът по текущата сметка на Германия е намалял до 7,8% от цялото производство за 2017 г. За сравнение, през изминалата година той е бил 8,3%.

Икономистът на Ifo Кристиян Гриме посочва, че търговията със стоки е основната причина за положителния платежен баланс на Германия, като в основата й е силното търсене от ЕС и САЩ.

През първите 11 месеца на миналата година търговският излишък със стоки на страната е 249 млрд. евро, като износът продължава да надвишава вноса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още