IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се промени моделът на финансиране на селскостопанската политика в ЕС?

Бъдещето на ОСП до голяма степен ще зависи от многогодишната финансова рамка, посочи Светлана Боянова

21:47 | 15.01.18 г.
Как ще се промени моделът на финансиране на селскостопанската политика в ЕС?

Селскостопанската политика е от изключителна важност, тя има принос не само за доходите на фермерите, но и за опазване на околната среда, за поддържане на селските райони, за осигуряване на храната - това са все важни цели, които ще продължат да имат своето значение. Това каза Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В рамките на председателството най-важният и основен приоритет за мен, който е посочен в програмата ни, като председатели, е именно да се водят преговорите по бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година. Редом с тази тема ще има и няколко досиета, свързани с ветеринарни въпроси, с горски въпроси, с нелоялни търговски практики, с цените, които нашето председателство също е сложило в програмата, и няколко теми, свързани с рибарската политика".

"Основната тема - бъдещето на ОСП - до голяма степен ще зависи от многогодишната финансова рамка. Със сигурност по време на председателството на България ще бъде една много важна дискусия и промените ще зависят от финансовата рамка", посочи Боянова.–  Страните членки настояват за силно финансирана селскостопанска рамка, но сега дискусиите водят в друга посока.”

Сперед нея няма да може да се остави миналогодишната финансова селскостопанска рамка, защото трябва да се отговори на въпроса дали ще има същите пари за земеделие.

Боянова напомни, че страните-членки настояват за силно финансирана обща селскостопанска политика, но прогнозира, че дискусиите по нея тепърва предстоят.

"Дори и Франция, която е най-големият защитник на селскостопанската политика и субсидиите на фермерите, преразглежда позициите си. Макрон е изпратил писмо до Брюксел, в което казва, че трябва да се разруши табуто за селскостопанските субсидии. Досега Франция винаги е защитавала субсидиите".

"Последва и едно признание от Юнкер, който също каза в едно изказване, че няма да позволи да се правят "кървави орязвания на селскостопанската политика", което обаче предполага, че ще има орязвания", каза още Боянова.

По думите ѝ не само размерът на финансирането, но и моделът също ще бъде променян.

Боянова смята, че има "сериозно предложение за изменение на структурата на плащанията", като стремежът е те да се правят "съобразно кройката на съответната държава - тоест да се избере точно кои мерки да се прилагат, за да се постигнат целите".

"Да се изготвят т. нар. стратегически планове - предварително ние, като председатели, ще трябва да съдействаме за приемането на регламентите, на законодателството сега, но това законодателство да урежда мерки - например всяка една държава да включи няколко мерки - примерно директни плащания - N на брой, селски райони - N на брой, и всяка държава-членка да изготви стратегически план, който е подходящ за неговата страна".

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още